Ако до втори тур на изборите за кмет на столицата достигнат Йорданка Фандъкова и Ангел Джамбазки, 38,8% биха подкрепили Йорданка Фандъкова, а 34,8% Ангел Джамбазки, 26,4% не биха гласували.

Това показва проучване на "Барометър", което проследява обществените нагласи в 7 общини - София, Пловдив, Бургас, Русе, Добрич, Стара Загора и Петрич преди местния вот.

Ако обаче на балотаж се явят Фандъкова и Манолова, 40,1% посочват, че биха гласували за Фандъкова, 25,1% за Манолова, а 34,8% не биха гласували.

Снимка 449373

Източник: "Барометър"

Според проучването фаворитите на софиянци за градоначалник на София са сегашният кмет Йорданка Фандъкова, кандидатът на Инициативен комитет Мая Манолова и Ангел Джамбазки, издигнат за кмет от ВМРО, като на първи тур на изборите за тях биха гласували съответно 30,2%, 20,7% и 19,4% от имащите право на глас.

Кандидатът на "Демократична България - обединение" Борислав Игнатов събира подкрепа от 5,3%, а Борис Бонев от гражданско сдружение "Спаси София" - 3,4%. За други кандидати, събиращи под процент електорална подкрепа, биха гласували 4,2% от анкетираните жители на София.

Изследването обаче показва и че 16,9% от избирателите все още не са решили кой кандидат ще подкрепят.

На въпрос към пловдивчани за кой кандидат ще гласуват на предстоящите кметски избори 21% посочват Здравко Димитров от ГЕРБ, а 20% Славчо Атанасов от НФСБ-ВМРО.

Следващ по предпочитание сред жителите на Пловдив е кандидатът на БСП Николай Радев с 9,3% подкрепа. Дани Каназирева от "Съюз за Пловдив" би получила 8,1%. Георги Колев от Земеделски съюз "Александър Стамболийски" получава подкрепа на 2,6% от респондентите, а кандидатът на ДПС Милен Иванов 2,4.

По малко над 1% биха получили Николай Бухалов от "Кауза Пловдив" и Атанас Костов от "Демократична България - обединение".

На поставен въпрос към участниците в проучването от Пловдив кого биха подкрепили, ако до втори тур на изборите за кмет достигнат Здравко Димитров и Славчо Атанасов, то кандидатът на ГЕРБ би получил подкрепа на 27,9% от пловдивчани, Атанасов на 35%, а 37,1% посочват, че не биха гласували.

Снимка 449369

Източник: "Барометър"

Данните от анкетата сочат, че Бургас ще избере кмет още на първи тур. Сегашният градоначалник от ГЕРБ Димитър Николов затвърждава позицията си на лидер в кметската надпревара, като 76,1% от бургазлии заявяват, че ще го подкрепят още на първи тур на изборите. На много голяма дистанция след него е кандидатът на БСП Николай Тишев, който получава подкрепа от близо 7%, а трети е Бойко Миразчийски, кандидат на НФСБ с почти 4%.

Снимка 449365

Източник: "Барометър"

В Русе обаче се очаква оспорвана битка. В процеса на кампанията се наблюдава разместване при втория и третия в класирането на кандидатите за кмет на Русе. В началото на предизборната кампания първи по електорална тежест бе кандидатът на ВМРО (НФСБ) Галин Григоров, следван от Пенчо Милков от БСП, а трети бе кандидатът на ГЕРБ Диана Иванова. Към настоящия момент вторият и третият са с разменени позиции.

На въпрос за кой кандидат за кмет на Русе бихте гласували на първи тур на изборите 25,7% посочват Григоров, 23% - Иванова, 21,1% - Милков. 5,4% биха подкрепили Елеонора Николова от местна коалиция "СДС, ДБГ, ССД, БНД и Движение 21", за други кандидати биха гласували 10,8% от анкетираните, а 14,1% все още не са решили. 

Така направената заявка на жителите на Русе за гласуване на кметските избори говори, че градът ще избере кмет на втори тур, като най-вероятните участници в балотажа са Галин Григоров и Диана Иванова.

Запитани кого биха подкрепили на втория тур, ако до него достигнат кандидатът на ВМРО (НФСБ) и на ГЕРБ, 55,1% от анкетираните русенци посочват Галин Григоров, 30,3% Диана Иванова, а 14,6% декларират, че няма да гласуват.

Снимка 449371

Източник: "Барометър"

В община Стара Загора за настоящия градоначалник, издигат от ГЕРБ за нов мандат, Живко Тодоров биха гласували 55,3 % от анкетираните. Подкрепа за кандидата на БСП Иван Върляков заявяват 15%, а за този на ВМРО - Българско национално движение Антон Андонов - 8,1%. По 2,2% подкрепа получават Магдалена Овчарова ("Демократична България - обединение), Гергана Микова (НФСБ) и Янко Янков (Алтернатива на гражданите). За други кандидати - 4,4%, а още не са решили 10,6%

Снимка 449364

Източник: "Барометър"

В община Добрич изборите се очаква да приключат на втори тур, като сигурен участник в него е кандидатът на ГЕРБ (СДС) Надежда Петкова. Интригата е кой ще бъде неин опонент, тъй като трима от кандидатите за кмет са с близки стойности на електорална подкрепа.

На въпрос за кой кандидат за кмет биха гласували на първи тур на изборите добричлии. 31% посочват Надежда Петкова (ГЕРБ-СДС), 18,1% избират Детелина Симеонова (ВМРО), Йордан Йорданов от местна коалиция ДБГ (ДБГ, НДСВ, ССД, ГН) биха подкрепили 17,6% от анкетираните, а за кандидата на БСП Георги Петков биха гласували 16,7%. Заявка да гласуват за кандидата на НФСБ (АБВ, ЗС Ал. Стамболийски, ЗНС) Йордан Апостолов дават 9,5 от участниците в анкетата. За други кандидати биха гласували 1,9%, а 5,2% още не са решили кого да подкрепят.

Снимка 449366

Източник: "Барометър"

В Петрич, където за кметското място мерят сили четирима кандидати, изглежда изборите се очаква да се решат на втори тур, като в него ще участват кандидатите на партии, които си партнират в управлението на страната.

Шанс за участие в балотаж в Петрич имат сегашният кмет, издигнат от ГЕРБ за нов мандат, Димитър Бръчков и предложеният от ВМРО Стоян Божинов. На въпрос "Кой от кандидатите за кмет на община Петрич бихте подкрепили на първи тур" анкетираните петричани посочват: Димитър Бръчков - 37,1%, Стоян Божинов - 28%, Любомир Георгиев (местна коалиция БСП-Възраждане) 13,4%, Любомир Даков (Заедно за промяна) 11,3%, не съм решил 10,2%.

Снимка 449367

Източник: "Барометър"