ГЕРБ запазва доминиращото си положение - това е първият основен извод от местните избори. Голямото "но" обаче идва от ситуацията в София, където изборите са най-символични и най-много граничат с политически избори. Така коментира резултатите от първи тур социологът Андрей Райчев пред БНР.

Той посочи, че няма място, където ГЕРБ решително да е загубил, и определи присъствието на партията като "могъщо".

Според него ГЕРБ имат основания да са доволни, тъй като през 2019 г. са били два избора, в които не е било сигурно, че ще спечелят - европейски и местните.

Андрей Райчев анализа изборите: ГЕРБ и Фандъкова са "пробити"

Андрей Райчев анализа изборите: ГЕРБ и Фандъкова са "пробити"

Макар че призна, че ГЕРБ печелят изборите

Дума не може да става, че българите искат да махнат ГЕРБ и в момента се опитват да направят това", категоричен бе Райчев.

По негови думи лъжицата катран в меда била фактът, че подкрепата за Йорданка Фандъкова се е стопила от 60% на миналите избори до 35% на сегашните. Той смята, че разликата от 8% между нея и Мая Манолова е сериозна, но ако се съберат гласувалите против настоящия кмет на София, ще се види "значимо предимство на противниците".

Има пукнатина в ГЕРБ, но дали тази пукнатина ще се окаже пробив, не е ясно, обобщи социологът, според когото това ще се определи най-вече от избирателите на "Спаси София" и "Демократична България".

Мая Манолова не е Радев и ситуацията в София не е точно ситуацията Радев - Цачева, изтъкна той.

По негови думи повод за радост има и БСП, защото резултатът на социалистите бил значително по-добър отпреди 4 години, когато те били "на дъното" според Райчев.

Свиленски вижда желанието за промяна у българите

Свиленски вижда желанието за промяна у българите

Печеленето на доверие е трудна работа за разлика от губенето, отбелязват от БСП