Кметската надпревара в община Пазарджик ще се реши на балотаж. Това показва социологическо проучване на агенция "Медиана", проведено между 17 и 22 октомври със собствени средства.

От "Медиана" отчитат, че в Пазарджик доминират настроенията за смяна на настоящия кмет Тодор Попов, който заема поста от 2007 г. и се бори за четвърти пореден мандат.

Въпреки желанието за промяна обаче няма консолидация около един-единствен алтернативен кандидат. Това увеличава шансовете за победа на Попов, който изследването откроява като основен претендент.

Очакванията са, че той ще се изправи на втори тур срещу кандидата на ГЕРБ инж. Иван Панайотов.

47% искат нов кмет на София, Фандъкова води с 3,5% на Манолова

47% искат нов кмет на София, Фандъкова води с 3,5% на Манолова

Социолозите предвиждат кметските избори в София да се решат на балотажа на 3 ноември

Избирателите на БСП са силно консолидирани около подкрепяния от партията кандидат Благо Солов, но ресурсът на партията е значително по-малък от този на ГЕРБ в региона, отбелязват от "Медиана". Симпатизантите на ГЕРБ обаче са по-слабо консолидирани около кандидатурата на своята партия.

Проучването показва, че резултатът от кметските избори ще зависят от това доколко гласовете за промяна ще могат да се обединят и доколко ГЕРБ ще съумее да консолидира собствените си избиратели.

Според изследването в общинския съвет на Пазарджик ще бъдат представени седем или осем политически формации с доминация на ГЕРБ, но без възможност за самостоятелно мнозинство в местния парламент.

Очертава се избирателната активност в Пазарджик да е значително по-ниска отколкото в други общини. Вероятно до урните ще отидат около 40% от избирателите с право на глас.

анкета

Ще гласувате ли на 27 октомври?

Виж резултати

Да, винаги гласувам 62.6%

Не 22.5%

Обмислям дали има смисъл 10.2%

Да, макар и да не съм избрал 3.7%

Ако времето е лошо 1.0%