Социологическият екип на "Институт за модерна политика" като част от самостоятелна изследователска програма е интервюирал 805 лица (18+), в периода 16-20 март.

Данните от проучването не представляват прогноза за изборните резултати, а отразяват моментната картина на електоралните настроения преди последната седмица на предизборната кампания за парламентарни избори 2017 г.

Според ИМП, 6+1 политически формации могат да получат представителство в следващия парламент, ако динамичната ситуация от последната седмица и вотът на твърде високия процент колебаещи се избиратели (около 28%) не променят картината в изборния ден. Това са БСП, ГЕРБ, "Обединени патриоти", "Воля", ДПС, АБВ-Д21, а своите шансове запазва и Реформаторски блок-Глас народен (РБ-ГН). Около и под 2% присъствие регистрират и "Нова Република" и "Да, България". Следва да се подчертае, че при по-висока избирателна активност е твърде вероятно изборната бариера да преодолеят само 5 формации.

ГЕРБ и БСП навлизат в последната седмица от предизборната кампания в паритетно съотношение при крехка преднина на БСП. Настоящото проучване регистрира необичайно висок за заключителната фаза на една кампания процент на респонденти, които са решили да гласуват, но все още се колебаят коя политическа сила да подкрепят - около 28 %.

Борбата за третото място е доста оспорвана - дяловете на респондентите, които декларират подкрепа за "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС са близки. Влияние върху крайния изход ще имат организационните способности на всяка от трите формации за предизборна мобилизация и организация на гласоподаватели, "скрит вот" и напрежението около турската намеса в изборите.

Снимка 284951

Източник: ИМП

Данните сочат, че в София ГЕРБ има по-добри позиции, отколкото БСП, но БСП получават по-висока подкрепа в страната. БСП има лек превес сред гласоподавателите от възрастовите групи 51-60 и над 61, докато ГЕРБ има преднина сред възрастовите групи 18-30 и 31-40 години.

"Воля" на Марешки получава най-голяма подкрепа извън София, като очаквано има висока концентрация във Варна. По отношение на възрастовите групи, за "Обединени патриоти" и АБВ-Д21 най-висока подкрепа се регистрира сред респондентите на възраст 51-60 и над 61 години, а при "Воля" във възрастовите групи 41-50 и над 61 години.

От трите десни формации - "Да, България", "Нова република" и Реформаторски блок-Глас народен (РБ-ГН), проучването регистрира най-силно присъствие в София на "Да, България", а най-слабо на РБ-ГН. Обратно, в страната РБ-ГН има по-силна подкрепа в сравнение с други две десни коалиции. Основният масив гласоподаватели на "Да, България" е сред възрастовата група на 31-40 годишните, докато подкрепата за "Нова Република" е сравнително равномерно разпределена в различните възрастови групи. При РБ-ГН най-отчетлива е подкрепата сред 18-30 годишните, а най-слаба сред групата над 61 годишна възраст.

Наблюдава се необичайно висок за заключителната фаза на кампанията брой на респондентите, които заявяват твърда нагласа за гласуване, но все още се колебаят коя политическа сила да подкрепят - около 28 % от анкетираните.

Едва около една четвърт е делът на респондентите, които очакват тези парламентарни избори да произведат стабилно правителство, което да изкара по-голямата част от мандата - 26,60 %.

Близо половината - 44,40 %, смятат, че ни очаква политическа нестабилност и предсрочни избори.

Снимка 284952

Източник: ИМП