След като за месец юли със задна дата цената на природния газ се повиши с 32%, през август скокът ще е още по-внушителен - с 60%.

Тази минорна прогноза даде енергийното острие на ГЕРБ Делян Добрев на брифинг на партията си в кулоарите на парламента, посветен на решението на Конституционния съд да обяви за незаконна процедурата по избор на председателя на КЕВР Станислав Тодоров

"За месец юли газът скочи с 32%, за шест месеца е скочил с над 100%. Те затова не обявяват прогноза за цената за август, на 10 юли трябваше да има такава по закон. Знаете ли защо го правят? Защото трябва да обявят 60% увеличение от 1 август", запита Добрев. 

ГЕРБ: КЕВР вече няма председател, да се изнася от кабинета

ГЕРБ: КЕВР вече няма председател, да се изнася от кабинета

Поредното беззаконие и политически произвол на промяната катастрофирало в правовата държава и правосъдието

Необявяването на прогнозната цена на август, се дължи на това, че властта чака да се разпусне парламента, смята народният представител. Според него негативите от рекордното ценово увеличение да бъдат поети от служебното правителство на президента Румен Радев.

"Оказа се, че за месец юли "Булгаргаз" е купувал газ от "Винтерсхау", който е официалният посредник на "Газпром". Тоест вече не купуват само от посредници като МЕТ или ДЕПА, с които си имат някакви контакти, а си купуват вече и от чисто руски посредник. Лошото е, че българските граждани плащат двойни цени", допълни Добрев.