Би било абсурд и резил за България, ако бъде сменена българската кандидатура за генерален секретар на ООН. Това обяви бившият премиер и монарх Симеон Сакскобургготски в отговор на въпрос допуска ли възможността страната ни да смени своя кандидат за поста Ирина Бокова. 

Наблюдавайки опита, който имам в международните кръгове и политика, на всяка цена трябва да се подкрепи един кандидат и то от началото до успешния момент.

"Мисля, че е голяма грешка да се дават разнопосочни сигнали, но да се надяваме, че това няма да навреди на тази кандидатура", изтъкна Сакскобургготски, цитиран от БТА.

В коментар на казаното от премиера Бойко Борисов, че правителството ще подкрепя Бокова поне до 26 септември, когато тя трябва да е сред първите двама кандидати и допускането на възможността за нейна смяна, Симеон Сакскобургготски каза, че тогава трябва да се обърнем към това кой ще носи отговорността след като се провали една уникална възможност.

"Аз съм го казвал вече - може да се случи такова съчетание на обстоятелствата може би веднъж през 1000 години. Така че би било много тъжно, ако ние самите се провалим", коментира Сакскобургготски. 

На въпрос за шансовете на Ирина Бокова, Симеон Сакскобургготски смята , че те са повече от сериозни.
"Ще я оценяват, познават я два мандата в ЮНЕСКО и то успешно, плюс уменията й - езици и друго, мисля че шансовете са наистина. Пък и дама, което може би също е модно и важно", отбеляза той.