От партия АБВ молят министърът на енергетиката Теменужка Петкова да създаде работната група, която да разгледа заявките и да изготви "кратката листа" за реализирането на АЕЦ "Белене".

Това стана ясно на пресконференция на партията, с участието на Румен Петков и зам.-председателя на партията Любомира Ганчева в централата на партията.

Ганчева заяви, че от АБВ винаги защитават проекта АЕЦ "Белене" и настояват за 100% държавно участие, защото от една страна това е енергийна независимост, национална сигурност и би било редно приходите да останат в България, а не в ръцете на чужди инвеститори

Ганчева не е изненадана, че има хора, които могат да провалят проекта АЕЦ "Белене". Тя се надява на волята на правителството да докара проекта до реализацията и ефектът енергетика на достъпна цена да може да бъде осигурена от реализацията на проекта.

Именно поради тази причина от АБВ искат да разберат с какъв капитал разполага всяка една от фирмите, подала заявка за участие. Те настояват да знаят кой е фактическият собственик на всяка от компаниите, изявили интерес и какъв е произходът на капитала на фактическия собственик на компаниите.

От АБВ препоръчват на комисията тази "кратка листа" да включва само стратегическите инвеститори, които искат да изкупят цялата мажоритарна част. 

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"
Обновена

7 компании искат да строят АЕЦ "Белене"

Скептицизмът е разсеян според Теменужка Петкова

На пресконференцията от партията припомниха искането си за намаляване на цената на природния газ, която да бъде максимално ниска за всички. От АБВ се обръщат до премиера Бойко Борисов, военния министър Красимир Каракачанов и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева да преборят втората вълна на приватизация, както и да не бъде приватизирана почивната станция "Прибой" край Варна.

От своя страна лидерът на АБВ Румен Петков критикува правителството за проблемите в енергетиката, която според него, е основен фактор за спирането на проекта "Турски поток". По думите му по този начин България "играе ролята на обрания мек спусък на пистолета на челото на Русия". 

Ковачки от Сейшелите кандидат за АЕЦ Белене, разкри БСП

Ковачки от Сейшелите кандидат за АЕЦ Белене, разкри БСП

Кирил Добрев: След Васко да Гама от село Рупча имаме Христо Ковачки от Сейшелите

Припомняме, на 7 юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България - 30-годишният проект "Белене", след което такова решение гласуваха и министрите от кабинета "Борисов-3". Решението да бъде наложен мораториум върху проекта бе на кабинета "Борисов-1".

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват ичетирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към строителството на нова ядрена мощност.

от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ направиха доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

БАН публикува доклада си в началото на 2018-та година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ "Белене", но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на годината, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът "Белене" да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

По време на посещението си у нас през май руският премиер Дмитрий Медведев потвърди, че руската страна има интерес към АЕЦ "Белене". 

На 20 август стана ясно, че 7 фирми имат желание да строят АЕЦ "Белене".