В неделя българите ще излязат до избирателните секции, за да изберат нов парламент, като дясноцентристката партия ГЕРБ на премиера Бойко Борисов е на път да завърши на първо място въпреки вълната от антиправителствени протести миналото лято. Това се казва в репортаж на "Франс прес" за предстоящите парламентарни избори у нас на 4 април.

Въпреки че последните социологически проучвания дават на партията на Борисов средно преднина от осем процентни пункта пред основните опозиционни социалисти, анализаторите все пак очакват следващият парламент да бъде белязан от повече нестабилност.

"Невъзможно е да се запази статуквото", твърди политическият анализатор Даниел Смилов и добавя, че ГЕРБ вероятно ще излезе отслабена след "натрупване на недоволство" от предполагаемите връзки на правителството с олигархията в страната.

Прогнозите за 4 април - 7 партии и много повече въпросителни

Прогнозите за 4 април - 7 партии и много повече въпросителни

Ето какъв ще е развоят на изборите според "Галъп", "Тренд" и "Алфа Рисърч"

Припомня се, че поредица от корупционни скандали накараха хиляди хора от всички възрасти и принадлежности, включително много млади българи, завърнали се от чужбина, да излязат на улицата с искане на оставките на Борисов и главния прокурор Иван Гешев заради прокарваната от тях защита на мощни задкулисни олигарси.

Борисов отказа всякакъв контакт с медиите от миналото лято и отказа всички покани за дебати, като вместо това предпочете да излъчва на своите последователи в социалните мрежи.

Ежедневните демонстрации угаснаха с втората вълна на коронавируса през есента, но "енергията за промяна все още е налице", казва една протестираща, Ина Белчева, която е докторант в Париж, като добавя: "Надявам се, че в този парламент ще влязат нови лица, по-качествени политици."

Един от най-внимателно наблюдаваните аспекти на резултатите ще бъде представянето на няколко формации, които подкрепиха протестите.

Дясната коалиция "Демократична България", чиито лидери бяха видни фигури в насърчаването на протестите, изглежда е на път да премине 4-процентния праг за влизане в парламента.

Друга лява формация, излязла от протестите и близка до подкрепяния от социалистите президент Румен Радев, също изглежда вероятно да вземе депутати (има се предвид "Изправи се! Мутри, вън", б. р.).

Във всеки случай наблюдателите очакват много раздробен парламент и криволичещ процес за сформиране на правителство.

Политическият анализатор Евгений Дайнов е коментирал, че период на слабо управление може да има някои предимства.

При такъв сценарий "държавната служба най-сетне може отново да започне да работи въз основа на закона, а не по партийни заповеди", е отбелязал Дайнов пред "Франс прес".

Въпреки че вчера бяха разхлабени много ограничения във връзка с коронавируса в това, което мнозина видяха като опит на правителството да спечели гласове, забраната за големи събирания е наложена от седмици.

В резултат на това вялата предизборна кампания, съчетана със страхове от заразяване, може да потисне избирателната активност - особено сред по-възрастния електорат на социалистите.

Сред останалите по-малки партии, нова популистка формация, оглавявана от водещия на токшоу Слави Трифонов, се класира на трета позиция.

Точно зад тях е Движението за права и свободи (ДПС), която представлява турското малцинство и често играе ролята на балансьор, който качва и сваля от власт.

ДПС беше конкретна цел за протестиращите срещу корупцията и предприе стъпка за изчистване на имиджа си, като оттегли особено противоречив кандидат от списъка си (има се предвид Делян Пеевски, б. р.).

На ръба на влизането в парламента са настоящите партньори в правителствената коалиция на ГЕРБ, националистическата партия ВМРО, които водят агресивна кампания, основана на реторика против ромите, срещу малцинствата и Северна Македония.

Протестиращите вече имаха някои малки победи, включително отварянето на незаконно затворен плаж заради близостта му до морската вила на олигарх (има се предвид "сарая" на Ахмед Доган в Росенец, б. р.).

Белчева е доволна, че нейните съмишленици демонстранти поставиха корупцията на дневен ред и разтърсиха ситуация, при която корупцията беше "толкова масова, че хората вече не забелязваха".

"Протестите отвориха очите на българите и алармираха западните страни за недопустими практики", добавя 27-годишен ИТ специалист, който се е завърнал в България от Лондон, но е предпочел името му да не бъде посочвано.

Протестите привлякоха внимание и в чужбина.

В началото на предизборната кампания председателят на комисията по външни отношения към Сената на САЩ Боб Менендес и членът на комисията Джим Риш публикуваха специално изявление, в което настояват за "върховенство на правото за всички, а не само за някои" и свобода за медиите "да съобщават истината, без да се сблъскват с тормоз".

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Сенатори: Отношенията САЩ-България са изправени пред сериозни предизвикателства

Призовават България да зачита демократичните ценности и върховенството на закона