На фона на сериозните проблеми на ГЕРБ с някои кметове, които приписаха негатив на партията, очаквах да имат по-лош резултат от този, който получиха. Това заяви пред БНТ проф. Антоанета Христова по повод първия тур на местните избори.

Тя посочи, че само в четири града няма доминация на ГЕРБ и тя не е първа политическа сила - Пазарджик, Ямбол, Кърджали и Търговище. Според нея това е знак за сериозен проблем за другите политически партии.

На фон, на който би трябвало да изпъкне нова политическа алтернатива, не се вижда такава от гледна точка на състава на общинските съветници, обобщи Христова.

От своя страна доц. Татяна Буруджиева заяви, че там, където отстъпват политическите партии, българските градове се завладяват от корпоративни формирования. По нейни думи, когато се намесват корпоративният вот и икономическите интереси, не може да се говори за демокрация.

36,37% за Фандъкова срещу 27,79% за Манолова при 100% от ЦИК

36,37% за Фандъкова срещу 27,79% за Манолова при 100% от ЦИК

В Шумен ГЕРБ води срещу кандидата на БСП

Тя бе категорична, че отговорност за купените гласове имат не само политиците, но и гражданите, но все пак оправда объркаността им: "Какво се чудим, че гражданите са объркани, след като самите политици нямат представа какво е дясно и ляво?".

Според Христова няма воля проблемът с купения вот да бъде решен от нито една политическа партия. Тя е на мнение, че той се решава през чистотата на избирателните списъци.

Политическата култура предполага, че е много по-добре да вложиш едни пари по посока брой гласове, отколкото да направиш професионална кампания, обобщи ситуацията тя.

Христова отново посочи, че на национално ниво няма промяна по отношение на партийните предпочитания - ГЕРБ се възприема като партията с най-добро организационно състояние, която би могла да управлява. Според нея с вота си избирателите са заявили и че личностите, които ни управляват, трябва да имат чисто минало и да са готови да наказват хората, които представляват партията.

Това, което ще се случи, ще бъде добра обратна връзка и се надявам партиите да си направят изводи, каза още Христова и ги призова да започнат да говорят реално.

Буруджиева изрази същото мнение. Ще е много зле и за ГЕРБ, ако не направят изводи, и за БСП - ако там не оправят нещата, тези избори може да бъдат последни в този формат за тази партия.

Резултатите от местните избори на 100% от ЦИК

Резултатите от местните избори на 100% от ЦИК

Текстът е актуализиран след окончателното излизане на резултатите от ЦИК