Бившият депутат от "Продължаваме промяната" Александър Дунчев опроверга твърдение на Кирил Петков, изказано в предаването "Панорама", че сам се е отказал от участие в предизборната битка, защото "можел да бъде по-полезен извън листите". Причината според него - недоволството на партийната организация на ПП в София-област от спускането на водач там от "Демократична България".

"Случи се така, че хората в "Панорама" разбраха това, което не е вярно - че аз и моят екип в София-област от "Продължаваме промяната" сме се отказали да участваме в тези избори, да се кандидатираме кой като народен представител, кой като координатор, кой като просто поддръжник в секция. Хубаво е хората да знаят, че ние не сме се отказали, а просто протестираме срещу един опит да бъде дадена София-област на "Демократична България" с едно безпринципно, конюнктурно решение, без изобщо да се отчита спецификата на София-област и усилията, които екипът е положил, за да я отвоюваме от мафията, превзела общините там", даде подробности за казуса Дунчев в ефира на bTV.

Въпросният спуснат водач на листа от ДБ дори не е бил ясен до последно, подчерта той. Ексдепутатът определи и думите на Петков като "интерпретации". "Друго е съобщението, което съм му изпратил. И то завършва с това, че те трябва да вземат решение. Или си ревизират решението на Изпълнителния съвет на коалицията ПП-ДБ да върнат лидерството в СО на нашия екип, или нашият екип си тръгва, трябва да си търсят друг екип, други кандидати. Това е форма на протест да покажем, че не сме съгласни да се налага по този начин. Всъщност това е моделът, срещу който се борим - да сложим нашите хора накъде"

Лорер призна за "търкания" в листите на ПП/ДБ

Лорер призна за "търкания" в листите на ПП/ДБ

Процесът по събиране на 6 партии в една предизборна листа очевидно не е лесен

Дунчев бил "в гората", когато се чул с Кирил Пеков, който по телефона го попитал "Нали си съгласен да си втори?". "И аз понеже бях в гората, правих поредното разследване в Ихтиман, понеже съм си по каузите в гората, боря се с нарушенията, казвам - "няма проблеми, аз съм по каузите, не по местата". Съобщавам малко по-късно на моя екип в София-област и хората изригнаха - че това е едно огромно предателство срещу този екип, срещу всички усилия, които са вложени."

Какво му обяснил Петков по повод на изместването му на второ място в листата, Дунчев не уточни.

"Ще го разкажа в един следващ разговор, защото той е много отчайващ. Днес желанието ми е да си ревизират решението. Аз съм тук от две години, не водим битка само за горите, екипът в София-област също води битка за цяла България. Помните, че аз първи алармирах, че коалицията между ПП и БСП има задкулисни играчи, които си играеха перфектно зад сцената на коалицията. И това щеше да компрометира и "Промяната", и цялото управление. Сега двама от хората, които обвиних, ме съдят, техен адвокат е Менко Менков, който е адвокат на Цветанов и Борисов, което доказва, че задкулисието е точно мафията", каза още той.

Все пак завоалирано бяха дадени подробности - бившият премиер обяснил на съпартиеца си, че трябвало да се направят компромиси с другите, т.е. ДБ. "Този компромис го гледахме миналата година с БСП и ИТН. И до какво доведе - до пълен крах. Ние в София област загубихме около 10-20% от гласовете."

В ПП имало хора жадни за власт, но ги е страх да не изгорят с партии от мафията

В ПП имало хора жадни за власт, но ги е страх да не изгорят с партии от мафията

Единствената политическа опция пред ПП е да кажат какви са условията, при които могат да работят с всички партии

И продължи - Петков му предлагал "неговото място" в София, както и водаческо място в други области. "Аз въобще не съм за тези постове, фактът е, че в момента рискуваме, седейки толкова крайно, бидейки толкова непокорни. (...) Всъщност ме тестваха дали ще клъвна и аз не клъвнах. Казах им - аз не съм за постове, аз съм за каузата, за която се борят хората в Столична община. И те не могат да го разберат, защото може би имат друга кауза. И това е огромният проблем."

"Ние ако не променим "Промяната", няма шанс "Промяната" да промени държавата. Ако ДБ и ПП не са готови да ревизират това спорно конюнктурно решение, какъв шанс имаме ние да ревизираме ГЕРБ?", попита реторично бившият народен представител.

В "Промяната" има задкулисие и хора, които гонят други каузи, продължи той. "Искрен Митев (друг бивш депутат от ПП - б.р.) вчера водил разговор с Христо Иванов и го питал - толкова ли много държите на това място в София-област? Той му отговорил - въобще не държим. И какво показва това - че има задкулисие в "Продължаваме промяната."