В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото. Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго. Това заяви пред БНР политологът проф. Александър Маринов, далгогодишен сътрудник в президентската администрация на Румен Радев.

Той отбеляза, че персонифицираните очаквания са насочени към президента. По думите му това изглежда най-логично. Ако ще се появи нещо ново, силно, мощен старт, трябва да е около него. Обаче не съм сигурен, че няма да е нещо ново друго, поясни Маринов.

Според него трябва да се появят неща, да се тестват и постепенно да наберат мощ. Няма да стане изведнъж, отбеляза той.

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни
на живо

Битка за №2 до последен глас и „велика“ изненада на изборите на 9 юни

"Величие" твърдо влиза в НС при вече почти 100% обработени резултати от секционните протоколи към 20 часа

Маринов е категоричен, че Румен Радев не стои зад "Солидарна България". По думите му президентът не е по задкулисните сделки. Там майсторите са други хора, подчерта политологът.

Той определи като проблем ниската избирателна активност. Александър Малинов посочи, че победителите губят 100 000 гласа в сравнение с предишните избори.

Според него дори да се направи правителство, то ще бъде по-лошо от последната история със сглобката. Няма как този състав на политическата система да излъчи стабилно, работещо управление. Трябва да се появят нови, които имат доверие, каза още Маринов.

Избори 2 в 1 в България на 9 юни
на живо

Избори 2 в 1 в България на 9 юни

За НС гласуваха 32.1% от избирателите