Няма война между кабинета и държавния глава, но явно президентът и кабинетът са се разминали от гледна точка на основните критерии и стандарти за това как се управлява държава.

Това обясни в студиото на Нова телевизия проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет при президента по повод развоя от последните седмици и дни за отношенията между Дондуков 1 и 2.

Маринов припомни, че Радев още при предишното управление е казал, че ще се отнася към всяко правителство с един и същ аршин, но засега не е свалил доверието си от правителството, както направи с това на Бойко Борисов и то още преди протестите.

Досега обаче не е имало парламентарна група, която да откаже да отиде на консултации при президента, колкото и обтегнати да са били отношенията. Още по-малко с такива нелепи обяснения, каза още Александър Маринов и обясни, че за да има нормален разговор са нужни две страни. Другото е въпрос на възпитание и спазване на определена процедура.

Румен Радев форсира консултациите за кабинет

Румен Радев форсира консултациите за кабинет

Минути след като Кирил Петков внесе официално оставката

Президентът има готовност за съставяне на служебно правителство, а Маринов се позова и на Светото писание с "по делата им ще ги познаете". По думите му президентът е доказал, че е отговорен и не възприема властта като "сладкиш или голям гювеч", както "очевидно някои хора в политиката".

Всяко едно служебно правителство получава определени задачи от президента, но основната му задача е провеждането на свободни и демократични избори.

"Не спомням Румен Радев да е поставял пред служебните правителства задача за демонтаж на даден модел. Те работеха най-вече за провеждане на свободни и демократични избори. Когато става дума за служебен кабинет, всички говорят за личности. Освен ясната задача за избори, те решават и за текущото управление на страната", допълни Маринов, а това е особено важно в момента според общата и текуща обстановка в страната. "Това означава и че разговорите при президента имат значение за съставянето на служебните правителства", предупреди Александър Маринов.

На въпрос не се ли притеснява от отлива на симпатизанти на ПП, които са гласували за Румен Радев, Александър Маринов заяви пък, че според него голяма част от подкрепящите "Продължаваме Промяната" са гласували за тях, защото са мислили, че ще бъдат пълноценни, коректни партньори на президента, но това не се случило.

Председателят на Стратегическия съвет при президента коментира изгонването на 70 руски дипломати. Според него решението явно е взето само от премиера Кирил Петков. "Останах с впечатление, че това е еднолично решение на министър-председателя. Съмнявам се, че той има такива правомощия. Не е ясно каква е била ролята на МВнР. Такива сериозни стъпки не се взимат за минути. Не знам дали президентът е бил информиран предварително", посочи Маринов.

Президентът иска да дърпа конците зад кулисите, смята Атанасов

Президентът иска да дърпа конците зад кулисите, смята Атанасов

Не са водени разговори с ПП за съвместно явяване на изборите