Твърдението на Министерство на финансите за съгласувателна процедура с президентството за Бюджет 2021 е нахална и глупава лъжа. Това заяви Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев, в студиото на БиТиВи.

Документът, който показа МФ, е процедура за съгласуване на бюджета на президентството - около 8 млн.лв. - което е процедура за всички първостепенни разпоредители с бюджетни средства. При съгласуването, гласуването и приемането на бюджета на държавата за следващата година, президентът се явява накрая, когато бюджетът бъде приет и разполага с вето - може да го подпише за обнародване или да наложи вето, обясни Маринов и подчерта, че това го знае всеки студент.

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет
Обновена

Радев: Правителството предлага разоряващ бюджет

Президентът вижда огромни харчове без цели и план

Иначе той потвърди позицията на президента от вчера, че това е един разхитителен бюджет. Не е ясно къде ще отидат парите на държавата и как ще се харчат, посочи Маринов, който не вижда как изобщо може да се съгласуват неща с правителство, което променя всеки ден позицията си. В бюджета от президентството не виждат нищо от своите предложения, направени още през пролетта.

Вицепремиерът Томислав Дончев или не е чел какво предложихме пролетта, или е забравил. Мерките наистина трябва да стигнат до всеки един човек, но стига с това "ще" - страната живее вече 9 месеца в криза, посочи още Маринов, който вижда: Натрупва се хаос, не се вижда никакво натрупване на капацитет за справяне с кризата.

Въпреки уговорката, че здравната тема не се обсъжда от президентската администрация, според Маринов посоката на движение е ясна. "Съгласни сме с това да се взимат мерки, но с хората трябва да се комуникира, мерките и здравни, и икономически трябва да се обосновават и обясняват.

За последното напрежение между "Дондуков" 1 и 2 с прекъснатата визита на държания глава в Естония, Александър Маринов посочи, че не знае какво се случва с разпоредената от премиера проверка. "Знаете, че ДАНС и другите служби не са ентусиазирани, когато трябва да информират президента. МВнР до последно държеше председателството да остане при Естония, по някакви нелепи съображения, за да не извлече случайно президентът някакви дивиденти от тази инициатива."

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

Радев обвини МЗ за активно мероприятие

След приемането на домакинството на "Три морета" визитата му в Талин бе прекъсната

И по въпроса за уведомяването на държавния глава, че е бил контактен със заразен с коронавирус и че трябва да бъде под карантина, Александър Маринов попита - "Как е станало това? С пощенски гълъби, има ли писмо, документ, официална реакция?" Има си процедура, която СРЗИ е започнала във вторник, когато президентът се върна в страната, въпреки че здравният министър го обяви още в понеделник, но по медиите.

Радев е с отрицателен тест за Covid-19, пожела на Борисов бързо възстановяване

Радев е с отрицателен тест за Covid-19, пожела на Борисов бързо възстановяване

Нямам никакви симптоми и оплаквания