Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е приел да бъде издигнат от Инициативен комитет и да влезе в битката за президент. Това потвърди Герджиков пред БТА.

"Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си."

Герджиков заявява и че очаква подкрепа от всички партии и всички български граждани.

На този етап няма официално потвърждение, че Герджиков ще бъде подкрепен от ГЕРБ/СДС, които пък също не са обявили номинамицията си.

Медиите пак се заеха да търсят кандидат на ГЕРБ за президент
Обновена

Медиите пак се заеха да търсят кандидат на ГЕРБ за президент

Вече се спряга и името на проф. Анастас Герджиков

Проф. Герджиков е втори мандат ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Бил е заместник-министър на образованието и науката (2001- 2003 г.), управител на Фонд "Научни изследвания" (2008-2009 г.) и член на специализирания съвет по литературознание при ВАК (2007-2010 г.).

Владее английски, немски, френски и руски език.

Анастас Герджиков се дипломира като магистър в Хумболтовия университет в Берлин, през 1990 г. с дипломна работа на тема "Аристотеловата критика на Платоновите политически произведения".

От 1991 г. е преподавател по латински език в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Води лекции по латински език (фонетика и фонология, морфология, синтаксис) и римска литература в Катедра "Класическа филология" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" в бакалавърска и магистърска степен. 

От 2008 г. е професор по антична и средновековна литература (хабилитационен труд "Развитие на жанра Speculum regale през ХII и XIII в.Ф).

До този момент ясните кандидати за "Дондуков" 2 са:

Румен Радев и Илиана Йотова

Александър Томов и Лъчезар Аврамов

Волен Сидеров и неизвестен засега вицепрезидент

Луна Йорданова и неизвестен вицепрезидент

Цвета Кирилова и неизвестен вицепрезидент