Медиите се заеха да търсят кандидат на ГЕРБ за президент.

По последни данни на "24 часа" партията на Бойко Борисов ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. Информацията е била потвърдена от източници от ГЕРБ.

Герджиков официално ще бъде издигнат от Инициативен комитет, в който ще участват и други партии - механизъм, по който избра за кандидатурата си и настоящият държавен глава Румен Радев.

Според източници от ГЕРБ партията има още трима потенциални кандидати. Предстои окончателният избор да бъде направен в следващите дни.

До момента за кандидат на ГЕРБ за президент бяха спрягани редица имена от най-различни обществени сфери.

Една от коментираните възможности беше Петър Стоянов (президент 1997 - 2002 г.). От партията признаха, че го обмислят като евентуална кандидатура, защото той е бил една от положителните фигури през последните 30 години. Самият Стоянов обаче отрече с него да са водени разговори по темата.

Радев пак предизвика Борисов да спази обещаното

Радев пак предизвика Борисов да спази обещаното

Да спечели президентските избори и да внесе демократичните си ценности в президентската институция, настоя той

Преди дни друг държавен глава на страната - Росен Плевнелиев, който беше издигнат именно от ГЕРБ за своя мандат в периода 2012 - 2017 г., обяви, че е отказал да бъде кандидат на партията. Според него обаче на България е необходим президент, който да ни лекува, поради което можело да бъде голям лекар. 

Даниел Митов, който беше и номинацията на ГЕРБ за министър-председател през април, също отрече той да представлява партията на президентските избори през ноември.

Други две утвърдени партийни лица - бившият вицепремиер Томислав Дончев и кметът на Бургас Димитър Николов, също се завъртяха в медийното пространство като евентуални кандидати. И тази информация обаче беше опровергана.

Като други възможни кандидатури бяха спрягани и имената на няколко разпознаваеми медици - кардиологът проф. Иво Петров, директорът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски, д-р Тодор Кантарджиев и вече бившият директор на "Пирогов" проф. Асен Балтов, който обаче отрече, че възнамерява да влиза в политиката.

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Радев подкани Борисов да се кандидатира за президент

Държавният глава настоя лидерът на ГЕРБ да не използва партията си като щит

Междувременно се засилва интригата и около въпроса дали самият Бойко Борисов ще влезе в президентската надпревара.

През април лидерът на ГЕРБ обяви, че ако има служебно правителство, ще се кандидатира за президент. Месец по-късно обаче той се отметна от думите си, заявявайки, че категорично няма да участва на предстоящия вот за държавен глава през есента.

Независимо от това обаче вече два дни подред Румен Радев призовава Борисов да се кандидатира за президент, като по този начин двамата ще влязат в пряка битка. Настоящият държавен глава подкани лидера на ГЕРБ да не използва партията си като щит, а да спази обещанието си и сам да се включи в надпреварата. Той припомни, че всеки ден Борисов критикува президентската институция и я обвинява в диктаторство, поради което го предизвика да излезе на изборите, да ги спечели и да внесе демократичните си ценности на "Дондуков 2".

ГЕРБ с няколко варианта за кандидат-президент, обсъждат и Петър Стоянов

ГЕРБ с няколко варианта за кандидат-президент, обсъждат и Петър Стоянов

Важното било кандидатът да може да привлече всички, които не харесват Румен Радев

Иначе няколко пъти самият Борисов шеговито коментира профила на кандидата им - образован, знаещ езици, висок, с коса и с очила - всички отметки бяха правени с препратка към начина на представяне на кандидат-министрите на "Има такъв народ" във второто правителство.

Преди няколко седмици пак лидерът на ГЕРБ увери, че имат на разположение кандидат-двойки за "Дондуков" 2 за различни конфигурации на изборите - 2 в 1, както ще се гласува на 14 ноември, но и при избори и съответно кампании в последователни седмици. Имали и нови и познати лица.

ГЕРБ внесоха документите си за регистрация в Централната избирателна комисия, отделно за парламентарните избори и за президентските избори, но не обявиха имена - "за да не го докопа Радев", както се изрази самия Бойко Борисов.