Върви процес на сяамосваляне на кабинета. Правителството се сваля отвътре, не отвън. Това заяви в ефира на bTV зам. - председателят на БСП Антон Кутев. Волен Сидеров е човекът, който ще свали правителството, отсече Кутев.

По думите му управлението върви от един гаф към друг.

Според Антон Куртев до оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова са довели вътрешни сили в ГЕРБ и управлението. Оставката била борба за власт, а не съображения за сделката.

"Дали е кума не ме интересува, проблем е кой управлява електропреносната мрежа. Това не бива да е частна фирма, която очевидно няма капацитета и финансите да го прави. Верният ход беше да стане държавно, да се изкупи ерп-то. Те са по определение отговорност на обществото". Така Кутев коментира продажбата на ЧЕЗ.

Припомняме, преди дни чешката ЧЕЗ одобри сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". По предварителна и непотвърдена информация стойността на сделката е около 320 милиона евро.

За да няма съмнение около сделката и заради близките й отношения с купувача на ЧЕЗ, Петрова депозира оставката си пред премиера Бойко Борисов.

От своя страна премиерът прие оставката на Теменужка Петкова и обясни, че той лично я е посъветвал да отиде в парламента и да обяви оставката си.

Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Борисов приема оставката на Теменужка Петкова

Това е почтеното и правилното

Приватизацията не може да доведе до печалба, каза Кутев и добави, че държавата трябва да се върне към управлението на ключови сектори. "Не разбрах какво спечелихме при хиляди предприятия, които се приватизираха и се продадоха на скрап. Държавата трябва да се върне не само в енергетиката, в много сектори - инфраструктура ВиК", изрази мнение социалистът.

Конкретен отговор на въпроса относно кандидатура за вакантния от вчера пост Кутев не даде. Претенциите на социалиста не са към личността на енергийния министър, а към действията и работата. Атомна енергия и ерп-тата да станат държавни, иска народният представител.

Левицата планува да даде отстраняването на Валери Жаблянов от поста зам. председател на НС на Конституционния съд. БСП са убедени, че Жаблянов ще се върне на поста. По думите на Кутев исканата оставка е незаконна. Те нямат намерение да излъчват нов човек, а вярват, че Жаблянов ще се върне.

Жаблянов: И Народният съд не е работил с подобни мотиви
Обновена

Жаблянов: И Народният съд не е работил с подобни мотиви

110 депутати отстраниха Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание

Припомняме, в Народното събрание от името на ПГ на ГЕРБ Тома Биков два пъти иска оставката на Валери Жалянов и постави ултиматум. От ГЕРБ скочиха на социалиста заради определението за Народния съд в позицията на БСП за провеждането на Луковмарш. Първаночално позицията, написана като обръщение до премиера Бойко Борисов, беше разпратена до медиите, но в последствие редактирана на сайта на БСП.

"Той беше свален незаконно. Ще сезираме Конституционния съд за това и смятаме, че ще бъде възстановен и то след няколко месеца", отсече Антон Кутев.