Агенция "Пътна инфраструктура" предостави на депутатите на БСП пълен достъп по исканата по Закона за достъп до обществена информация техническа документация за строителството на големи пътни проекти, съобщават от Агенцията.

От там посочват, че в продължение на месец нито един от 11-те народни представители на БСП не са изискали документите и не са се заинтересували от подготвения пълен обем технически документи.

Припомняме, че депутатите поискаха по ЗДОИ документи за участъци от автомагистралите "Хемус", "Струма", "Тракия", "Марица", път I-1 Видин - Монтана и път II-18 Околовръстния път на София, част от които са изграждани през 80-те години на 20 век.

Предоставената информация е свързана с проектно решение в части "геология", "геодезия", "пътна" и "технологичен ремонт", по които са изпълнявани различните видове строителни дейности, включително обяснителните записки, всички количествени сметки, детайли, пътна конструкция, допълнителни ведомости и приложения.

В документите се включват още рецептите на асфалтовите смеси на различните пластове, сертификатите за вложените материали, протоколите от проведените изпитвания на материалите, както и протоколите и актовете при приемане на извършените ремонти.

От БСП все още не са отговорили кои пътни експерти и коя независима лицензирана лаборатория възнамеряват да ангажират за инспекция на пътни участъци, каквото искане имаха преди повече от половин година.

За техническа експертиза на проблемните пътища настоява БСП

За техническа експертиза на проблемните пътища настоява БСП

Да се извърши от независима европейска лаборатория

Припомняме, на 6 ноември 2018 г. от БСП отново настояваха за техническа експертиза на проблемните пътища.

Още същия ден от АПИ определиха бившия шеф на агенцията за председател на Дончо Атанасов да разследва сам себе си - той ръководеше агенцията, когато са правени въпросните ремонти на пътищата.

За техническа експретиза на пътищата се заговори след катастрофата край Своге, когато на място загинаха 17 души, а по-късно жертвите достигнаха до 21. Тогава редица експерти поставиха под съмнение дали пътят е изграден както е било по план, а разследващите взеха три вида проби.

БСП иска проверка на пътищата, строени от Борисов, а не преди 40 години

БСП иска проверка на пътищата, строени от Борисов, а не преди 40 години

Червените искат проверка на участъци от АМ "Струма", "Люлин" и "Марица"

Малко след това получиха отговор от АПИ. В отговор Нинова заяви, от АПИ хвърлят прах в очите и че е абсурдно да не може да се прави проверка на вече построен път. Левите не са съгласни строителят сам да определи коя лаборатория да го провери.

На следващия ден от столетницата уточниха, че искат проверка на пътищата, строени и ремонтирани по време на трите мандата на Бойко Борисов, а не 40 години по-рано.

БСП предлага да плати анализа на 46 проби от 4-те магистрали

БСП предлага да плати анализа на 46 проби от 4-те магистрали

Ако не връщат 40% от бюджета на властта, пътищата ще са изрядни, каза Йончева

На 15 март от БСП предложиха да платят анализа на 46 проби от 4-те магистрали. 

След това пък Елена Йончева заяви, че от АПИ не желаят да бъде извършена независима проверка на български пътища от независима европейска и лицензирана лаборатория. Нинова се оплака, че АПИ хвърля само прах в очите на левицата. 

АПИ отново отказа информация на социалистите

АПИ отново отказа информация на социалистите

Внесли искане за трети пореден път