От Агенция "Пътна инфраструктура" не желаят да бъде извършена независима проверка на български пътища от независима европейска и лицензирана лаборатория. Това заяви водачът на евролистата на БСП Елена Йончева.

"АПИ не могат да откажат такава проверка, а ни бавят", според Йончева и припомни, че социалистите три пъти са внасяли писма за такава проверка, но тя не е била уважена. 

Мнението на депутата е, че подобни технически проверки на пътищата трябва да бъдат направени навсякъде. 

БСП предлага да плати анализа на 46 проби от 4-те магистрали

БСП предлага да плати анализа на 46 проби от 4-те магистрали

Ако не връщат 40% от бюджета на властта, пътищата ще са изрядни, каза Йончева

От БСП считат, че такава проверка ще бъде от полза както за самите български граждани, така и за самите строители. Освен това проверката е важна, защото тя ще попречи в бъдеще да бъдат правени такива престъпления със здравето и живота на хората - Йончева визира вчерашните обвинения и тежката катастрофа край Своге в края на август 2018 г., когато 20 души загинаха, а 8 бяха ранени.

"Какво крие АПИ, щом не иска да бъде извършена такава лицензирана проверка от европейска лаборатория", запита Йончева.

АПИ не иска да я въвличат в политически разправии

АПИ не иска да я въвличат в политически разправии

АПИ не се страхува от проверки от когото и да било, уверява Дончо Атанасов

Припомняме, на 6 ноември 2018 г. от БСП отново настояваха за техническа експертиза на проблемните пътища.

Още същия ден от АПИ определиха бившия шеф на агенцията за председател на Дончо Атанасов да разследва сам себе си - той ръководеше агенцията, когато са правени въпросните ремонти на пътищата.

За техническа експретиза на пътищата се заговори след катастрофата край Своге, когато на място загинаха 17 души, а по-късно жертвите достигнаха до 21. Тогава редица експерти поставиха под съмнение дали пътят е изграден както е било по план, а разследващите взеха три вида проби.

БСП иска проверка на пътищата, строени от Борисов, а не преди 40 години

БСП иска проверка на пътищата, строени от Борисов, а не преди 40 години

Червените искат проверка на участъци от АМ "Струма", "Люлин" и "Марица"

Малко след това получиха отговор от АПИ. В отговор Нинова заяви, от АПИ хвърлят прах в очите и че е абсурдно да не може да се прави проверка на вече построен път. Левите не са съгласни строителят сам да определи коя лаборатория да го провери.

След това от столетницата уточниха, че искат проверка на пътищата, строени и ремонтирани по време на трите мандата на Бойко Борисов, а не 40 години по-рано.

Проверка на пътя край Своге установи, че в пътя е имало варовик - съдържание, което не се вписва във формулата за пътна настилка.

Нинова се оплака, че АПИ хвърля прах в очите на левицата

Нинова се оплака, че АПИ хвърля прах в очите на левицата

Нещо искат да се скрие, отсече тя