Обсъжданото ново райониране на страната ще ощети областите Благоевград, Перник и Кюстендил, които са в Югозападния район заедно със столицата. Това е мнението на местната администрация по повод предложените промените в Закона за регионалното развитие, съобщи БНР.

Според кмета на Благоевград Атанас Камбитов за трите области трябва да се търси по-оптимален вариант. До момента показателите, по които се одобряват и финансират регионални проекти, са в полза на столицата и ощетяват другите области, категоричен е Камбитов.

"Ние сме на позицията да има пет района. Тази ситуация в момента - когато София е в района - нас ни ощетява, това е категорично, защото променя показателите и те не са реални", каза Камбитов.

Той заяви, че ще организира среща с кметовете от област Благоевград, от Кюстендил и Перник, които също са засегнати. Очакването му е тримата заедно да защитават позицията.

Предложението на регионалното министерство за окрупняването на досегашните шест района в четири - Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски е направено след анализ на действащата до момента национална политика за регионално и пространствено развитие.

Един от аргументите за оптимизирането е тревожното изоставане на българските райони по ключови социално-икономически показатели в сравнение с другите страни от ЕС. Най-непреодолимият показател обаче е демографският и това може да доведе до невъзможност да се изразходват максимално договорените за страната ни след 2020 г. средства от ЕСИФ.

Очаква се в сряда да бъде проведена дискусия за новото райониране, организирана от Министерството на регионалното развитие.

Припомняме, на 26 януари от МРРБ обявиха, че предлагат на обществено обсъждане три варианта за промяна в обхвата на районите за планиране. Тогавашният регионален министър Николай Нанков обяви, че в момента районите от ниво 2 (NUTS 2) в страната са шест - Северозападен, Северен централен, Североизточен, Югоизточен, Южен централен и Югозападен.

Първият вариант предлага районите да станат пет, вторият - четири, а третият - също да са шест, но с променен обхват.

Месец по-късно - на 26 февруари от ведомството отново показаха новите очертания на проекта си.

След още месец - на 27 март регионалният зам.-министър Деница Николова обясни, че новото райониране е и според изискванията на ЕС за броя население, което ще се възползва от бъдещите европейски програми след 2020 г.

На 16 април вече е ясно, че Брюксел изисква регионите да са минимум с 800 000 жители.

На 2 октомври новият регионален министър Петя Аврамова даде да се разбере, че в МРРБ са избрали страната да е разделена на четири района.

До датата на местните избори има още малко време.