Съпредседателят на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов е сигурен, че коалицията може да устои и на тази буря.

"Едно е какво ще се случи по казуса в пленарната зала, друг казус е съдбата на правителството", заяви Атанасов в студиото на Нова телевизия. Той е убеден, че за подкрепа на решението за даване на оръжие на Украйна в парламента има огромно мнозинство. Ако гласуването е тайно ще има 200 гласа "за", убеден е депутатът, макар и според него гласуването трябва да бъде явно, тъй като това е и ще бъде цивилизационен избор.

Атанас Атанасов призова да се намали лицемерието в тази ситуация, включително и в коалицията.

Вчера Народното събрание след бурни дебати и съпротивата на "Продължаваме промяната" и БСП отложи за пореден път обсъждането на предоставяне на оръжия на Украйна. По този повод депутати от ДБ предупредиха, че ще преразгледат оставането си в коалицията. Темата обаче бе оставена за ново обсъждане след Великденската ваканция, която за НС ще трае 10 дни. Във вторник неговата партия ДСБ ще обсъди "всички версии" и ще ги обяви. Атанасов отказа предварително да изложи вариантите, които ще бъдат обсъждани.

"В това трудно време - война, инфлация и толкова много проблеми за държавата, българите не искат избори, а политиците да проявят смелост. Призовавам всички, които сме част от това мнозинство, да проявим смелост в тази ситуация", каза още зам.-председателят на парламента, правейки аналогия с момента на решението за членството на страната ни в НАТО.

ДБ не слага ултиматуми за оръжието за Украйна, но ще обмисли участието си в коалицията

ДБ не слага ултиматуми за оръжието за Украйна, но ще обмисли участието си в коалицията

Има "очевидно" протакане въпросът с изпращането на оръжие да се разгледа по същество в парламента

Депутатът поясни, че позицията на страната ни не е неутрална, но има колебания по отношение на един елемент. Призна, че е изненадан от поведението на партньорите от "Продължаваме промяната" във външна комисия. "Но следва Великден...", недоизказа се демократът.

Според него става въпрос за цивилизационен избор. "Въпросът е на коя страна застава България. Да се правиш в това време на неутрален, означава да застанеш на страната на агресора", уточни Атанасов. На въпрос приемането на подкрепа от ГЕРБ и ДПС не е ли репутационно рисково за "Демократична България" Атанасов коментира, че е напълно наясно, че част от тези позиции биха били лицемерни, но има моменти, в които трябва "да се измива лицето на България пред света".

Борисов „дава“ депутатите си на ПП за оръжията за Украйна

Борисов „дава“ депутатите си на ПП за оръжията за Украйна

България изнася тройно повече оръжия през последните 20 дни

Атанасов предупреди, че войната се е превърнала в своеобразен чадър за корупционните практики на ГЕРБ, през годините Борисов е бил най-верният съюзник на Путин и къде явно, къде тайно путиновата политики е била подкрепяна именно от ГЕРБ. "Там, където минава Руски поток, демокрацията трудно расте", отсече Атанасов и подчерта, че именно заради това не трябва да се позволява правителството да пада, за да "не се върнем назад".

На въпрос не се ли притесняват от отстъпление на позициите и от последните социологически проучвания, които показват сериозен спад в електоралната подкрепа и това че ГЕРБ отново са на първо място, Атанасов заяви, че с 16 народни представители ще се опитат да направят "това, което могат" и не са се отказали от целите си. Макар и да допусна възможност да не изпълнят всичките си обещания.

"Сигурно няма да успеем да постигнем всичките си обещания, но в тази тежка обстановка да свалим правителството...?", зададе реторично въпрос Атанасов и увери, че ДБ може и да не е част от правителството, но да продължи да се бори за избора на България.

Въпреки всичко казано до тук Атанасов не смята, че в тази конфигурация в парламента, е възможно да се състави друго мнозинство.

Продукти на българската военна индустрия отдавна са на територията на Украйна, заяви още Атанасов, макар и да отказа да посочи подробности и детайли. "Правилно е казал Кирил Петков, че помагаме достатъчно и ще продължаваме да помагаме достатъчно", заяви Атанасов и обясни, че изявленията на външният министър Дмитро Кулеба са ясни и знакови. "Този човек иска Украйна да бъде подкрепен дори и символно." и "Военната помощ на България е там, но ние трябва да се вземем позиция. Ние ще бъдем твърди в това отношение."

Слави Трифонов подсказа на ИТН: Настана време разделно

Слави Трифонов подсказа на ИТН: Настана време разделно

А нали е време разделно - всеки трябва да си заеме позицията и да има силата да носи отговорност за действията си