Бъдете патриоти. С тези думи лидерът на НФСБ и съпредседател на Патриотичния фронт Валери Симеонов се обърна в ефира на Нова телевизия към сънародниците ни зад граница във връзка с промените в Изборния кодекс и забраната за откриване на изборни секции извън консулствата и посолствата.

Той призова хората да се върнат в близкото минало и да видят резултатите от всички досегашни избори, особено парламентарни. Те показвали, че гласуването в чужбина е в полза на ДПС, категоричен е Симеонов. Той допълни, че задача на партията му е да извади ДПС от властта. 

Патриотът посочи, че не знае друга държава, която да открива секции за избори извън посолствата и консулствата, дори и тези с развита цивилизация, пред които се прекланяме. Освен това, откриването на изборни секции извън консулства и посолства струва много повече на нашата държава, която по думите му е най-бедната в Европейския съюз.

„Гласувай без граници“: Властта опитва да провали електронното гласуване!

„Гласувай без граници“: Властта опитва да провали електронното гласуване!

Парламентът прие на второ четене промени

Имали сме и забрана за откриване на секции в много държави. Валери Симеонов посочи за пример Германия, където и да искаме не можем да открием секции. Той уточни, че ако досега това е ставало, то е било със съгласието на германската държава и донякъде нарушаване на законодателството на страната.

Симеонов е категоричен, че сънародниците ни не са лишени от възможността да гласуват. Те можели да отидат и да упражнят правото си на глас в посолствата и консулствата.

Той посочи, че в закона е предвидено задължителността за гласуване да се отнася за всички, които живеят в радиус 20 км от съответните места, където са открити секции – респективно консулствата и посолствата. За останалите нямало задължителност. Според Валери Симеонов опашките могат да се предотвратят чрез откриването на повече изборни секции в консулствата и посолствата.

„Обидно е да обясняваме, че хората, мислили тези правила, не са идиоти и кретени”, каза още Симеонов.

Той е убеден, че сегашният изборен кодекс е един от най-добрите, правени за последните 25 години. В него се предвиждала забрана за използване на религия и религиозни символи по време на гласуване, както и използване на майчин език. Симеонов уточни, че предстои тези промени да бъдат гласувани.

Той посочи, че на последните избори в Турция са били открити около 140 секции, въпреки че е била пусната жалба в Конституционния съд. Там гласуването ставало за по 20-30 секунди. Това означавало, че просто са се разписвали едни списъци. Пак ли искаме нашата родина да бъде манипулирана от турската държава, попита патриотът.

Той смята, че дерегистрацията ще спести страшно много пари на държавата, за да не се провежда практически активна регистрация. Така постепенно щели да отпаднат мъртвите души в списъците.

Относно притесненията, че могат да бъдат санкционирани хора, които са в командировка и не са могли да гласуват, Валери Симеонов заяви: „Не сме чак такива глупаци”. Той допълни, че командированите ще представят документи. Същото важи и за неупражнили правото си на вот поради други уважителни причини.

Валери Симеонов е категоричен, че няма нищо скрито и никаква интрига в посещението на премиера Борисов в Народното събрание в петък. С Красимир Каракачанов били притеснени по отношение на текстовете за гласуването в чужбина. Валери Симеонов поискал среща с Цветан Цветанов и двамата решили, че е добре да се потърси съдействието на Борисов. Той пък от своя страна веднага се отзовал и дошъл в парламента, за да обсъдят въпроса.

На въпрос за референдума на Слави Трифонов, Валери Симеонов обвини водещите на сутрешния блок на Нова телевизия – Ани Цолова и Виктор Николаев, че задават въпроси все едно са от екипа на шоумена.

Според него хората трябва да са наясно, че гласуват на референдум, а не на избори за президент.

Симеонов призна, че е притеснен от вчерашните изказвания на социалния министър Ивайло Калфин. Той попита как е възможно АБВ да подкрепя задължителното гласуване и премахване на изборните секции в чужбина, освен в посолства и консулства, а Калфин да казва, че това са глупости. Поради тази причина Валери Симеонов щял да бъде предпазлив относно съвместни действия за президентските избори.