Европейската комисия уверява, че следи много внимателно развитието на събитията, свързани с отношенията между България и Северна Македония.

Брюксел отказа да коментира за БНТ напрежението по границата през уикенда с мотива, че не обсъжда текущи разследвания или съдебни производства.

ЕК обаче подчерта важността на добросъседските отношения.

"В този контекст са необходими усилия от всички страни за насърчаване на атмосфера на диалог и взаимно уважение и за избягване на ненужно напрежение", изтъкват от Комисията.

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Пендаровски отчита все по-лоши отношения между България и РСМ

Македонският президент търси българин с отказан достъп до страната, но без провокатори

Позицията на ЕК бе по повод ситуацията на българо-македонската граница от изминалите дни и повишеното напрежение между двете страни в последните седмици. 

Припомняме, за честването на Гоце Делчев в петък и събота много българи бяха спрени да влязат в РСМ, като някои се оплакаха и от побой. Също така внезапно възникна "технически проблем" на вход на ГКПП-та, за което и българският вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че дарява на РСМ три генератора.

Вчера българският премиер Гълъб Донев заяви, че страната ни няма да прекъсне диалога с Република Северна Македония, тъй като България е показала и доказала, че е изцяло позитивна.

От своя страна обаче президентът на РСМ Стево Пендаровски отчете все по-лоши отношения между двете страни.

Гълъб Донев: Няма да престанем да си говорим с РСМ

Гълъб Донев: Няма да престанем да си говорим с РСМ

Нека го кажем така - грешки и слабости на растежа