Ние имаме абсолютна готовност с тръгване на работа по всякакви индивидуални споразумения, ако няма сделка. Така икономическият министър Лъчезар Борисов отговори на въпрос какви ще ни бъдат търговските отношения с Англия независимо как ще напусне ЕС - със сделка или без.

Той обясни, че България е подготвена и за двете ситуации. Подготвени сме да отговорим в рамките на общевропейските решения и на ситуацията по отношение на Брекзит без сделка. По думите на министъра ЕС очаква да има сделка, но това, което се вижда, е, че има притеснения и няма да има сделка.

България работи по защита на своите интереси, а дори да няма сделка, страната ни може да се окаже бенефициент на инвестиции, които биха се изтеглили от Великобритания. В крайна сметка ние бихме могли да имаме полза от това, защитавайки нашите интереси, категоричен бе министър Борисов.

Повечето британци "за" Брекзит и днес, според ново проучване

Повечето британци "за" Брекзит и днес, според ново проучване

В неделя трябва да се постигне важно споразумение между Лондон и Брюксел

На повторен въпрос дали да очакваме да има сделка за Брекзит, или очакваме да няма такава, министърът призова Борис Джонсън да го каже.

Припомняме, Лондон и Брюксел подновиха преговорите преди изтичане на наложения от Европейския парламент краен срок до неделя, за да може евентуална сделка да бъде ратифицирана до 31 декември, когато Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз.

По-рано премиерът на Великобритания Борис Джонсън заяви пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че ЕС трябва да направи сериозна промяна в позицията си за рибарството, за да бъде постигнато споразумение.

Двете страни са близо до споразумение за лоялна конкуренция, което гарантира, че нито една от страните няма да подкопае екологичните стандарти, правата на работниците и държавните субсидии, но рибарството остава основният проблем.

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя
Обновена

ЕП наложи краен за сделка с Великобритания до неделя

Ние ще се подпишем само под споразумение, което защитава интересите и принципите на ЕС