Държавата е защитила обществения интерес в делото за ремонта на Ларгото. Развитието по делото не може да бъде повод за оставка. В това продължава да бъде категоричен министърът на културата Боил Банов.

Той се обоснова с това, че третата инстанция на делото разглежда само формално процедурите, а не делото по същество. По този начин неотиването на трета инстанция е само спестяване на таксите, които трябва да се заплатят.

Държавният интерес е защитен, а това че губим делата е въпрос на преценка на съда, обясни Банов в студиото на Нова телевизия.

Боил Банов не знаел хода на делото МК - Ларгото

Боил Банов не знаел хода на делото МК - Ларгото

Карловската му глава падала трудно

Министърът посочи, че свиканият дисциплинарен съвет категорично е установил тенденциозно и злонамерено поведение от страна на служител на отдел Правен в министерството, затова е и дадена цялата документация по случая на прокуратурата.

На въпрос дали може след този случай да разчита на екипа си, Боил Банов се впусна в разсъждения за семейството и възпитанието на децата и за това как не винаги родителите успяват да възпитат децата си в моралните норми. "Гнили ябълки има във всяко едно семейство. Моята работа е да ги изведа от министерството и да не вредят на българската култура", обясни Банов, визирайки явно отстранената служителка заради загубеното дело за неустойки срещу фирмата, ремонтирала Ларгото.

Боил Банов заяви, че е свикнал с нападките и вече не се хаби нервите. Според него атаката идва от едно и също място и с един и същи източник.

Моят екип е много сериозен и качествен. Работата ни през последните 2 години го доказва, отсече Боил Банов.

"Ало, Банов съм" показва как се бори корупцията в страната, недоволна Йончева

"Ало, Банов съм" показва как се бори корупцията в страната, недоволна Йончева

По думите й институциите вадят бухалки за тези, които разкриват схемите

Припомняме, БСП отново поиска оставката на министъра на културата Боил Банов, след като стана ясно решението на Върховния касационен съд, според което Министерството на културата не може да поиска неустойка от изпълнителите на ремонта на столичното Ларго. Финалът на скандала по аферата "Ало, Банов съм" е, че държавата не само няма да получи обезщетение за ремонтните дейности, но дължи и 73 000 лв. разноски по делото.

На 30 януари 2018 г. депутатът от БСП Елена Йончева разкри запис, уличаващ Банов в корупционна схема за опрощаване на неустойка в размер на 700 000 лева на фирмата изпълнител на ремонтните дейности на Ларгото.

Главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира по изнесените данни от Йончева, но няколко месеца по-късно Спецпрокуратурата отказа да повдигне обвинения с аргумент, че липсват достатъчно данни, които да установяват елементи от състава на престъпление от общ характер.

Още в началото на годината Боил Банов се закани, че ще съди всички по веригата.

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Аз се казвам Боил Банов. Ще съдя всички по трасето!

Министърът бил рекетиран отдавна с тези записи