Ирина Бокова притежава необходимите професионални компетенции, дипломатически опит и лични качества, които са необходими за поста генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН). Тази позиция изразяват от Българската стопанска камара (БСК) в писмо до Министерския съвет, с което подкрепят кандидатурата на Бокова.

Представителите на бизнеса смятат, че има реална възможност Ирина Бокова да получи подкрепата на държавите членки и Съвета за сигурност на ООН. Те изтъкват, че през годините Бокова се е доказала като успешен български политик на световната сцена. Това, че е първата жена генерален директор на ЮНЕСКО и вече втори мандат ръководи организацията, при това във времена на глобални промени, било показателно за нейната борбеност и професионализъм.

По мнението на Стопанската камара високата международна оценка за Бокова била предпоставка за успеха на кандидатурата й. Това пък било уникален шанс да се повиши политическата тежест на България в световната дипломация. От БСК са убедени, че ако Ирина Бокова бъде избрана за шеф на ООН, това ще бъде признание не само за качествата й, но преди всичко признание за страната ни и за Югоизточна Европа.

Представителите на бизнеса са убедени, че изразяването на единна национална позиция е важно условие за успеха на кандидатурата на Бокова. Те смятат, че сега е времето да бъде спазен националния девиз „Съединението прави силата”. В писмото до Министерския съвет те призовават за обществено и политическо единство в името на издигането на националния ни авторитет.