Случващото между ГЕРБ и ДСБ е в пряка връзка с президентските избори. Това мнение изказаха политолозите Андрей Райчев и Даниел Смилов в коментари за БНР.

Залогът на Радан Кънев – ДСБ да се яви самостоятелно на предстоящите президентски избори и да спечели 300 хиляди гласа, ще му позволи на овладее дясното пространство, да го приватизира. Именно на този фон политологът Андрей Райчев тълкува днешното рязко изявление на ГЕРБ, които поискаха премиерът Борисов да уточни мястото на ДСБ, както и прокуратурата да се самосезира за договори на "Терем".

Според Райчев случващото се днес е по предварителен и уточнен сценарий и просто премиерът Борисов форсира развръзката, която е в пряка връзка с президентските избори.

Според политолога ако планът на Радан Кънев не успее, той ще отиде в политическото небитие. Андрей Райчев не очаква министрите Москов и Ненчев да бъдат жертвани в тази политическа игра. Според него сложната вътрешна игра на Москов е една боза, на заради яркото му лично присъствие това става персонален въпрос. 

Има някаква вероятност обаче именно военният министър да го отнесе. "Всичко зависи от това, дали Борисов е решил да прави ремонт на кабинета. Ако е решил, значи се чувства достатъчно стабилен", обясни Андрей Райчев.

Политологът Даниел Смилов се съгласи с тезата за форсирането на развръзка от страна на премиера Борисов, но заяви, че не е сигурен в резултата на подобно действие. Смилов коментира, че направеното изявление на ГЕРБ в момента, когато Борисов е в чужбина, говори или за напрежение, или за театър и търсене на драматичен ефект.

Връзката на случилото се днес с президентските избори според Смилов е индиректна. Според него за Борисов е важно да влезе в тези избори с правителство, което изглежда легитимно в очите на хората, а затова е важно Реформаторският блок да присъства.