ГЕРБ иска ясно да покаже на обществото кой носи отговорност заради своите представители в управлението, заяви пред БНР председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

Той коментира декларацията на  депутатите от ГЕРБ, засягаща участието на ДСБ в управляващата коалиция. Припомняме в документа имаше  призив към премиера Бойко Борисов да освободи от всички ръководни постове в държавата "хората на Радан Кънев".

По думите на Цветанов, декларацията е продукт на ставащото през последните няколко месеца – на изразената позиция на ДСБ да бъдат в опозиция, при което излъчените от партията представители остават в изпълнителната власт. Според него, това няма как да бъде обяснено като политическа логика в едно управление, където има и коалиционно споразумение.

„Много са качествените хора в България, които могат да заемат определени ръководни позиции. Но знаете, че в не малката си част тези предприятия и кадри, които управляват, са функция на спечелени парламентарни избори, формиране на правителство и правене на политики. В момента остава усещането, че когато говориш, че си в опозиция, а имаш кадри в изпълнителната власт, могат да се направят изводи, че могат да бъдат саботирани управленските политики, които иска да реализира българското правителство, подкрепяно от формиращото се парламентарно мнозинство.
Точно затова искаме да бъдат ясни принципите, критериите и да знаем кой какво прави в държавното управление, кой носи политическата отговорност за тях.” – коментира Цветанов.

Той заяви категорично, че премиерът Борисов е дал пълен картбланш на всички министри да определят своите кабинети и да могат да реализират това, което имат като подписано коалиционно споразумение за секторните политики.

 „Премиерът Борисов и във втория си мандат има същия подход като в първия си мандат. Всеки министър има правото да си определи политическия състав, с който още реализира определените политики и за да можеш да направиш реални реформи и да можеш да реализираш тези желани политики, ти трябва да заложиш на качествени и стойностни хора, които имат съответните професионални качества. Не говорим за това как трябва да бъде разпределена властта, а тук говорим за носене на политическата отговорност от тези, които застават зад тези кадри.” – каза още Цветан Цветанов.

 По думите му, парламентарната група на ГЕРБ не е против т. нар. „хора на Радан Кънев“,  а иска ясно да покаже на обществото кой носи отговорност заради своите представители:

 „Ние не казваме, че сме против тези хора, ние казваме кой ще носи политическата отговорност, ако има проблем или провал в дадена секторна политика, където такива хора управляват. Защото в България политиците трябва да носят политическа отговорност и когато се явяват  на избори те казват това, което са направили на техния управленски мандат и това, което биха направили, ако им се гласува втори управленски мандат . А опозицията е тази, която трябва да критикува управляващите и да може действително, когато отива на избори да казва – „Те не направиха това, а ние ще направим това и ще го направим много по-добре“.
Единственото, което искам да направим в нашата парламентарна група и в управлението на страната, е обществото да узнае истината за подобно двуличие в един от политическите субекти, които подкрепят правителството.” – декларира той.

 Цветанов определи като нелогично твърдението на ДСБ, че Борисов се опитва да раздроби дясното пространство, което е истинската опозиция.