Решение на ДСБ е дали ще си оттеглят хората от позициите във властта. Поведението им обаче хем в управлението, хем в опозиция поставя петно върху целия Реформаторски блок. Това заяви в интервю за БНТ проф. Даниел Вълчев от Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Той обясни, че се опитват да запазят граденото няколко години и на което хората са се доверили. Никой в РБ не приема Блокът да изразява религиозен екстаз, коментира още Даниел Вълчев.

По думите му се търсело уважение и разбиране в Реформаторския блок, а не полурелигиозен модел. Той отбеляза, че е разбираемо и това, че някой може да иска да прави нов проект, но стои в РБ, защото не знае дали новият му проект ще стане. Много хора не можели да взимат решения и дълго се колебаели.

Запитан за общ председател на блока, Даниел Вълчев отговори с въпрос: „Какъв единен лидер, след като няма единна политика”. Въпросът не бил да се намери на лидера на ДСБ нов пост, а да имаш умение да убедиш хората в идеите си и те да те изберат.

На въпрос за промени в кабинета, Даниел Вълчев заяви, че това го решава премиерът. Самият Даниел Вълчев не виждал сектор с принципно сгрешена политика.

Протестът на лекарите също не бе подминат. Вълчев коментира, че в здравеопазването се изливат 4 милиарда лева годишно. Недоволството и на лекарите, и на пациентите показвало, че са наложителни големи реформи.

Относно антикорупционния закон, той отбеляза, че при приемането му щяло да стане ясно дали има политическа воля. По мнението на Даниел Вълчев законът е много добър. По думите му корупцията е плъзнала навсякъде и прояжда държавната машина. През закона щели да се приложат високите стандарти за почтеност и изсветляване на имуществото на хора на високи позиции.

Запитан за позицията на Върховния касационен съд (ВКС), че през закона ще се установи репресия и произвол, Даниел Вълчев коментира, че тя издава страх от влизането в личното пространство. По същата логика трябвало да се махнат и правомощията на данъчните инспектори, които имат сходни функции с тези на инспекторите от Антикорупционното бюро. Инспекторите в Бюрото щели да минават на периодични проверки на детектор на лъжата и тестове за почтеност и лоялност.