Премиерът Бойко Борисов иска справка за всички нерегламентирани сметища в цялата страна. Целта е "да заделим едни пари, целево, да ги изчистим и след това контролът да е много сериозен", заяви премиерът, който тази сутрин посети центъра за наблюдение на нивото на язовирите и качеството на въздуха към Министерство на околната среда и водите. Определението, което Борисов употреби за това, което си вижда в репортажите, беше "грозно".

Намерението на Борисов е средствата да бъдат отпуснати целево, както бе със случая с почистването на отпадъците от коритото на река Искър пред стената на ВЕЦ "Своге".

Министър-председателят бе категоричен, че изхвърлянето на отпадъци на нерегламентираните места трябва да се разследва като престъпление. Борисов изтъкна, че санкции ще бъдат налагани на всички, включително и на кметовете на съответните общини, които не упражняват контрол.

 Борисов даде пари за почистване на р. Искър и разпореди да се започне веднага

Борисов даде пари за почистване на р. Искър и разпореди да се започне веднага

Това стана на извънредно правителствено заседание

 

Емил Димитров заяви, че в резултат на центъра съотношението на нерегламентираните превози спрямо общия брой на превозите за внос на отпадъци от февруари до декември 2020 г. е намаляло от 11,6 до 1%. Димитров обясни на премиера детайли по процеса по наблюдение, включително и на заводите, които изгарят боклук, като и на язовирите, чието ниво се следи непрекъснато. Беше показано е докъде е стигнало изчистването на плаващото сметище в река Искър край Своге.

"На мониторите да ги наблюдаваме и да се реши този проблем. Мързи ги да стигнат до най-близкото депо, затова - санкции", каза премиерът за изхвърлянето на отпадъци. 

"Знаем във всеки един завод в реално време точно какво се гори", увери министър Димитров. Той обаче обясни, че и сега продължават да се изхвърлят боклуците в деретата, защото "така е по-лесно". "А после всеки пита къде е държавата", коментира още Ревизоро.

България плаща три пъти за старите си сметища, недоволен Ревизоро

България плаща три пъти за старите си сметища, недоволен Ревизоро

Екоминистърът направи първа копка на рекултивацията на депото на Бобов дол

На фона на мониторите в центъра за наблюдение на язовирите, министър-председателят отново се заяде с президента Румен Радев.

По думите на Борисов продължава да липсва позиция на президента по отношение на задържането на Алексей Навални. "Нашата позиция на евроатлантическата и демократична общност е да бъде освободен. Радев да каже позицията си, няма да му се карат толкова, не е страшно", добави Борисов.

Бойко Борисов иска да чуе президента за Навални
Обновена

Бойко Борисов иска да чуе президента за Навални

На обиколка из Сливница спомена и разговора в ЕС

Според Борисов позицията не е намеса във вътрешните работи на една страна и така не се развалят отношенията с Руската федерация, а правителството продължава да работи по проектите от взаимен интерес. "Когато са нарушени нашите ценности, трябва да имаме позиция", категоричен беше министър-председателят.

"Не чух позицията на Радев и по изгонените руски дипломати", отбеляза още министър-председателят Бойко Борисов. "Когато той говори за Гебрев - със службите във Великобритания много работим по тази тема. И тези, които минаха тогава, са обявени за персона нон грата. И там сме свършили всичко", изтъкна още премиерът.

Румен Радев: Борисов се прочу в ЕП със заканата да изгори евродепутата Йончева

Румен Радев: Борисов се прочу в ЕП със заканата да изгори евродепутата Йончева

Борисов се прави на радетел за демокрация, защото вече приключи с тази в България