Колкото харчиш, толкова трябва да изкараш. Правителството трябва да има излишък в бюджета. Оставихме им 15 млрд., сега те ни оставят по 15 млрд. лева дълг на година. Това заяви във Варна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.

По негови думи 20 правителства са взели толкова дълг, колкото правителството на "Продължаваме промяната" за една година.

Той предупреди, че приходите намаляват със 700 млн., а разходите се увеличават с над 2 млрд.

От своя страна депутатът от ГЕРБ Делян Добрев посочи, че през последните 37 години в България на власт са били 24 правителства, като от 1985 г. те са изтеглили общо 37 милиарда. За следващите 3 години пък страната ни щяла да изтегли 38 млрд. нов дълг. Това, което направиха "Продължаваме промяната" има последствия през следващите години, предупреди той.

"Европейската комисия казва: устойчивост на дълга, устойчив растеж. Устойчивостта на дълга означава не правете повече дълг. Нямате с какво да ги покриете. Втората част на изречението означава, че имате под 1% ръст на БВП, много сте слаби, за да си позволявате да правите това, което си позволяват богатите държави. Почнете да работите, за да вдигнете БВП", обясни Борисов и допълни, че ЕК ни призовава да бъдем фискално предпазливи.

"На езика на ЕК предпазливост означава много внимавайте. Бъдете предпазливи да се харесате на хората", продължи да уточнява той.

Николай Денков стана домакин на разговори за изгорени мостове
Обновена

Николай Денков стана домакин на разговори за изгорени мостове

ГЕРБ и ДПС уважиха поканата на ПП за разговори за кабинет

Лидерът на ГЕРБ подчерта, че съвестта му е чиста, защото на тази дата е предупредил какво ще се случи на българите през следващите години. Той припомни, че и преди две години е предупредил, че следва хаос и тотална криза.

Борисов изтъкна, че ЕК са написали всичко, което България трябва да спазва, ако не искаме през следващите години да дойде някой отвън, за да го направи.

По негови думи са необходими инвестиции и реформи.

"В плана сме записали едни батерии, които не ни вършат никаква работа и няма никакви други инвестиции. Инвестициите спряха", изрази съжаление той.

Борисов запита къде са магистралите, тунелите, язовирите. "Къде има нещо за тези две години?", недоумява той.

Нашият девиз за местните избори трябва да бъде: да не допуснем в градовете да се случи, това, което се случи в държавата, изтъкна лидерът на ГЕРБ.

За отношенията си с президента Румен Радев Борисов заяви, че не се е се чувал и срещал с президента от години.

И Борисов след Радев за ПП: Аматьори!

И Борисов след Радев за ПП: Аматьори!

Радев е най-големият мой опонент, утвърждава лидерът на ГЕРБ

"Вкараха ни с тази провокация в обяснителен режим. Ако Радев ме покани, ще отида да говоря, защото трябва да се обсъдят важните теми. Нямаше да крия, ако съм се срещнал с него. Правилно е политиците да се говорят. Ако има среща, пръв аз ще я обявя", категоричен бе лидерът на ГЕРБ. Той подчерта, че неговият политически опонент е Румен Радев, тъй сато той е сериозен играч.

Борисов, цитиран от БНТ, заяви, че с действията си по втория мандат "Продължаваме промяната" имитират ГЕРБ, но с прикрит партиен кабинет.

"Денков премиер, пък Киро и Асен министри - представяте ли си го как стои това - премиерът вика шефовете на партията да им се кара", диви се той.

анкета

След като кабинетът „Габровски“ не мина?

Виж резултати

С втория мандат ще се получи 7.1%

Шанс има само с третия мандат 12.6%

Направо да ходим на избори 46.6%

Президентска република звучи все по-добре 22.7%

Нито знам, нито ме интересува 11.0%

"Предлагат жалки, смешни и абсурдни неща, защото се опитват да ни имитират, само че с прикрит партиен кабинет. Със 70 депутати на две партии няма как да направиш кабинет, не можеш да си осигуриш кворума. Единственият шанс това да се случи е със следизборен документ, подписан от партиите, които ще го подкрепят", категоричен бе Борисов.

Относно възможността за трети мандат той заяви, че е питал проф. Николай Габровски дали би приел нова номинация, но той отговорил, че не иска да участва в кабинет, изграден с пазарлъци, а може единствено да носи отговорност за състава на правителство, избран от самия него.

Даниел Митов, който също участва в прескоференцията, пък заяви, че единственото полезно нещо, което Кирил Петков може да направи за България е да вземе да се скрие. 

От своя страна Христо Гаджев увери, че решението на парламента относно оръжията за Украйна по никакъв начин не застрашава България.

По негови думи през последните няколко месеца страната ни се е намирала в черна дупка заради отказа си да помогне на Киев.