"Оставям на умниците да коментират, когато казват откъде България ще вземе пари."

Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерския съвет, на който представи редица точки от заседанието на Европейския съвет. 

Още 12 случая на коронавирус потвърдиха лабораториите

Още 12 случая на коронавирус потвърдиха лабораториите

276 - общият брой на инфектираните с коронавирус

Една от точките, които  премиерът заяви, че не желае да коментира, но я изчете дословно: В точка 13 на решенията след Европейския съвет, се казва: "Подкрепяме решителните действия, предприети от ЕЦБ, за да се осигурят благоприятни условия за финансиране във всички страни от Еврозоната.".

"Оставям на умниците да коментират, когато казват откъде България ще вземе пари", каза премиерът. 

Еврозоната внезапно се оказа пред рецесия и ЕЦБ няма средствата на САЩ и Китай

Еврозоната внезапно се оказа пред рецесия и ЕЦБ няма средствата на САЩ и Китай

Действията на Европа са повече ограничаване на щети, отколкото лек

Възмущението на Борисов е насочено към критиците на решението на правителството за кандидатстваме за членство в Еврозоната, особено остро разразило се в края на миналата и началото на настоящата година.

Припомняме, до преди месец имаше известни съмнения от страна на експерти и на опозицията за условията, в които България влиза в т.нар. чакалня на еврозоната, което трябваше да стане през април. В резултат на изразените разнопосочни мнения Борисов заяви на 17 февруари, че: "Докато няма абсолютен консенсус и увереност, няма да насилваме влизането в чакалнята на Еврозоната.".

Борисов ще иска допълнително от Европейската комисия към поръчаните от България 1 млн. тестове да се прибавят още половин милион. Те ще са нужни, за да "Сме сигурни, че когато охлабим мерките, няма да се предизвика нов пик и да ни намери неподготвени". 

Борисов продължава да настоява за "абсолютен консенсус" за еврозоната

Борисов продължава да настоява за "абсолютен консенсус" за еврозоната

По думите му работим, за да се приесъединим към ERM-2 през юли

Най-належащият и приоритетен въпрос за Европа и ЕК е да ускори действията си в подкрепа на осигуряването на неотложно и адекватно предоставяне на медицинско оборудване.

В сътрудничество с промишления сектор ЕК ще направи преглед на запасите, производството и вноса. Ще работи активно по съвместните инициативи за обществени поръчки, за да се избегне забавянето при снабдяването с лични предпазни средства и консумативи за тестове. В контекста на препоръките на СЗО е било решено неотложно да се увеличи капацитетът за извършване на тестове, а държавите-членки ще докладват на ЕК за положението.

Отправяме искане към ЕК и да проучим начини за ускоряване на процедурите в това отношение.

Продължава и покупката на респиратори. Няма да се използват посредници при закупуването на тестове.

Ако нашата индустрия съумее да задоволи нашия пазар, ще има и за другите, заяви Борисов по отношение на проведения преди малко разговор с австрийския канцлер Себастиян Курц, а премиерът е доволен от утвърждаването на нашите предприятия на европейския пазар.

Борисов обеща на Курц защитни облекла

Борисов обеща на Курц защитни облекла

Това може да стане след задоволяване на необходимостта от нашите медици

Ако нашите заводи и кроячници си намерят плат, имаме огромни възможности да шием облеклата и ако за ЕС имат плат, да ги ушием и да им ги внесем, заяви министър-председателят. ЕК взела решение да се сертифицират още в понеделник българските заводи, в които се шият защитните облекла.

"Ще направим всичко възможно, за да окажем подкрепа за научните изследвания, да координираме усилията и да потърсим полезни взаимодействия в рамките на европейската научна общност, за да се достигне максималният потенциал на научните изследвания в целия ЕС.

140 милиона евро за 17 проекта, включително за ваксини. Ще работим с ключовите си партньори", добави Бойко Борисов. 

И Германия се интересува от защитните облекла, които шием

И Германия се интересува от защитните облекла, които шием

По-рано Австрия заяви такъв интерес

Министър-председателят увери, че твърдо ще противодейства на дезинформацията с прозрачна, своевременна и основана на факти комуникация за действие. Това е едно от решенията, взето след вчерашното заседание на държавните и правителствени лидери на ЕС. Борисов благодари конкретно на медиите за отразяването ежедневно на брифингите за щаба.