Не е нормално една партия да спечели всички областни градове. Доскучава... Такъв коментар направи премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов веднага след излизането на екзитпола.

По думите на Борисов в момента сме се върнали към нормалността.

Според него партията му е първа и категорично печели изборите. Загубихме точно в тези градове, където структурите са се превърнали в дерибей. Дори и там, където ГЕРБ губят - Благоевград, Русе, партията е първа политическа сила.

"Дори по-шарените общински съвети показват, че ще споделяме отговорността."

Той поздрави всички победители в местните избори, въпреки че резултатите са още предварителни. Когато има окончателни резултати, управляващите ще имат ново изявление по темата.

Фандъкова готви промени в структурата на Столична община

Фандъкова готви промени в структурата на Столична община

Новият стар кмет е доволен, че разумът на хората е надделял над популизма

Борисов увери, че в партията ще се вземат много решения. Той очаквал такива резултати на места и затова партията ще се събере и ще ги обсъди. Той благодари на хората отново, че са им гласували доверие въпреки скандалите.

По-добре е партията да се очисти и да се обнови, защото синьо-червената мъгла пак щяла да иска да управлява, смята лидерът на ГЕРБ.

Борисов изказа раздразнението си от коментарите на социолозите и полотолозите, като посъветва медиите да ги представят с "никога непозналите резултат" и "Винаги загубилия, когото е подкрепил". Премиерът заяви, че се е наслушал на глупости. Няколко пъти и премиерът прекъсва журналисти, които искаха да го питат за резултатите от градове като Русе и Благоевград.

Коя загуба, бе госпожа, обърна се Борисов на въпрос за Варна и продължи: Думата загуба да я кажеш към ГЕРБ, ми.. честито на победителите... За наказателен вот на избирателите, лидерът на ГЕРБ попита: Ако нас ни е наказал, какво да кажем за другите?

Борисов запита дали може да подмени успехите на другите кандидати като например в Плевен на Георг Спартански. Където има добри мажоритарни кандидати - победиха, отчете премиерът и допълни, че е противник на така наречените "независими кандидати". Той не пропусна да иронизира подкрепата на БСП за някои независими кандидати, включително и за Мая Манолова в София: Иначе от следващите избори да има само независими кандидати и партиите да се примъкваме към тях и да казваме - той е нас, защото печели.

Йорданка Фандъкова спечели четвърти мандат
Обновена

Йорданка Фандъкова спечели четвърти мандат

Спечели преднина пред Мая Манолова

А иначе ГЕРБ са загубили изборите в Благоевград заради видео с хоро с пачки на челото, по думите на Борисов. В тези области, където кандидатите на ГЕРБ са се издънили по някакъв начин, хората са ги наказали, призна обаче Борисов и припомни и другите скандали, които са оставили отпечатък върху ГЕРБ, като къщата за гости на Манолев, Апартаментгейт. Наказаха тези, които не са се държали прилично, но дадоха своя глас ГЕРБ да са първа партия, заключи лидерът на ГЕРБ.

Според премиера за всички свои действия управляващите са получили шамари и уроци

"Във Варна и в София БСП я няма. В столицата ги бием два пъти, а сега отиват и се примъкват с бившите снахи и внуци на комунистите и се наричат десница. Нямат нищо общо с тях", отсече премиерът за социалистите. Кметствата се управляват от общинските съвети - там приемането на важните решения става с мнозинство. Така работи държавата. Всичко друго води до анархия, подчерта министър-председателят.

Бойко Борисов още веднъж поздрави победителите на местните избори и предупреди, че още от утре има много работа за вършене и кметовете трябва веднага да я започнат.