От ГЕРБ реагираха на обвиненията на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, че 60 млн. лв. от АМ "Хемус" са прибирани в сакове и чували (по време на тяхното управление - б.р.). Тема обаче не беше АМ "Хемус", дори и не изнесените факти, а здравната криза, икономическата криза и предстоящите избори.

На пресконференция в централата на партията бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов започна по традиционния начин със статистиката за коронавируса и здравната криза, краха на икономиката и прогнозата на Европейската банка за възстановяване и развитие. "Докладът на банката за държавата ни е за ниската нива на ваксинация, политическата криза и за най-висока смъртност. Това е резултатът от управлението на Румен Радев, обвини Борисов и припомни, че по време на управлението на ГЕРБ рейтингите са се вдигали.

60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували
Обновена

60 млн. лв. от АМ „Хемус“ прибрани в сакове и чували

Само от неплатено ДДС държавата е ощетена с 20 милиона лева

"Кукловодът Радев какво трябва да направи в такъв случай - трябва да извади Бойко Рашков", настоя Борисов.

По думите му Рашков се потял, треперел на пресконференцията за АМ "Хемус" и в компанията на всички ръководители на служби говорил неща, за които неговият кукловод Радев знаел. Не им ли беше интересно да проверят как над 80 млн. лв. са открадни от цената на тока. Нямам коментар, възмутен е експремиерът.

Бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов си е наел адвокат и ще заведе дело срещу Бойко Рашков за клевета - взаимните обвинения за собственост на банка.

Наредили са се около Радев и бой по нас - в такава ситуация е ГЕРБ в момента, по думите на Борисов. Той се закани обаче, че няма "да ни уплашат, тъй като през какво ли не сме минали".

"Цигов чарк"-гейт: ГЕРБ и ДПС бистрили бъдеща коалиция на тайна среща, заяви Рашков

"Цигов чарк"-гейт: ГЕРБ и ДПС бистрили бъдеща коалиция на тайна среща, заяви Рашков

Срещата се провела в къщата на "известен лекар, собственик на частна болница"

До кога така, имаха възможност един път, втори път- да бяха направили правителство. Кой им е виновен, недоумява Борисов.

Не им ли беше интересно да проверят как над 80 млн. лв. са открадни от цената на тока. Нямам коментар, възмутен е експремиерът.

Борисов настоя, че Радев, Нинова и всички, които говорели, че от прозореца на джипа е раздавал милиони, сега те правели същото. Не е лош моделът Борисов, смята лидерът на ГЕРБ и настоя да се мери с един аршин. Това, което прави в момента Рашков като ръководител на МВР, обаче никога не е правено, категоричен бе експремиерът. По думите му, Рашков не знае как функционира една система, а самият Борисов и хората от ГЕРБ месеци наред говорели, че участъци на "Хемус" имат нужда от приемно-предавателен протокол и не са въведени в експлоатация. Борисов бе категоричен, че всеки лот има банкова гаранция.

Според него лошите новини и високата смъртност, хаосът и какафонията отново ги превръщат в компромати, посочи Борисов.

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев недоумява защо изобщо е излязъл отново въпроса защо АМ "Хемус" не е построена с изцяло европейски средства. В най-добрия случаи парите за пътища е 1/3 от европейската програма, но има метро, железници и градски транспорт, уточни Дончев.

Не мога да ви отговоря кой какви пари в какви торби е носил, недоумява Дончев и нападна служебното правителство, че участва пряко в изборния процес. За 30 години демократична история сме виждали всякакви неща, но такова чудо не сме виждали, посочи Томислав Дончев

И Даниел Митов се включи в критиките към служебното правителство, но Борисов го прекъсна и не му даде да се доизкаже за апокалиптичните картини, които са пред очите му, както и да разгърне критиката си към десните, предимно "Демократична България".

Акцент в изказването на Митов освен пълния провал на служебното правителство беше и опитът да се манипулират изборите - а доказателство за това е отказа да се броят контролните разписки.

Именно обаче тук беше прекъснат от лидера си, който също го подкрепи, че изборите няма да бъдат честни.

МВР се използва като бухалка, но и като апарат за внушение, изтъкна Борисов. Той предупреди, че се готви "нещо срещу ГЕРБ", за това и за всеки случай е позаснел централата, дома, кьошета и чекмеджета в Банкя - да не се готвят да сложат нещо в някое чекмедже.

"Никога не съм имал кюлче със злато, а тръгнат ли негодниците да ми правят пак същото, нищо няма да излезе от това, което говорихме", каза Борисов. Или имам кюлчета, или имам банка, допълни той.

Борисов прекрати темата за броенето на контролните разписки, като заяви, че се прави с цел да се манипулират изборите. Още една глупост е била казана, че за кмет на Пазарджик бил назначен любимец на ГЕРБ и ДПС. Някои ни следи, но нито аз, нито някои от моите заместници, нито човек, който познавам е бил на среща с ДПС, коментира Борисов.

Той категорично отрече да има договорка за съставяне на правителство ГЕРБ - ДПС с подкрепата на лява партия, като театрално няколко пъти се прекръсти.

"Тези хора така ни мразят, Радев спри си тези хора, ще направят беля и ще станем после за смях. В Европа вече не ни гледат, хаосът е пълен", каза Борисов, оплайквайки се от тормоза на службите спрямо техни симпатизанти.

"В Банкя не смея гол да се съблека, спя по анцунг", коментира Борисов за решението си да заснеме дома си и централата на ГЕРБ с камери. Ако имам банка, няма да имам чекмедже. Изберете си, бе - или банка, или чекмедже, категоричен бе Борисов.

Според него изборите не са честни, но каквото "дал Господ". Сега успяха да се докопат до машините, да дадат кода на четирима души, посочи Борисов. Даниел Митов заяви, че Румен Радев и Бойко Рашков се бият с реалността. Рашков се опитва да създаде паралелна реалност, която да отговори на интересите на служебното правителство. Томислав Дончев пък призова служебният вътрешен министър да дава сутрин и вечер пресконференции до изборите.

Той предупреди, че няма да има "Хемус" и път до Северозапада. Убиецът на Северозапада се казва Румен Радев, нападна Борисов президентът.

Борисов нападна и служебния здравен министър Стойчо Кацаров как всеки ден обяснявал как и при какви условия ще има локдаун. Ние се кичим с маски тука, а Румен Радев ходи без маска. Кажи на вожда и учителя си да носи маска, призова Борисов здравният министър.

Борисов видя тотален хаос между образователния и здравния министър. Защо ще пуснат децата за 2 дни на училище? Само, за да осребрят парите от тестовете. Образователен министър не си говори със здравния министър - тотален хаос, посочи Борисов.