Да не се радваме предварително - точно обратното. За това призова премиерът Бойко Борисов в началото на заседанието на Министерски съвет по отношение пакета "Мобилност", който днес трябваше да бъде разгледан от ЕП. Тази нощ евродепутатът Курумбашев обяви, че председателят Таяни е изтеглил пакета предложения.
По-късно обаче стана ясно, че днес все пак пакетът ще бъде обсъден в парламента, а гласуването ще се проведе в началото на април месец. 

"Да се надяваме, че при следващото гласуване всички евродепутати от България ще гласуват и ще са там", каза още Борисов. Засега по думите му правителството успява да наложи позициите си, "но това не е даром и е трудно."

Да бламираме и Брекзит заради пакета Мобилност, зове Джамбазки

Да бламираме и Брекзит заради пакета Мобилност, зове Джамбазки

За пълен отпор от страна на българските представители

Това е битка, по думите на Борисов, за защита на справедливостта, заяви Борисов и подчерта усилията на цялото правителство, включително и своите собствени по защита на българската позиция.

Снощи министър-председателят Бойко Борисов заяви във "Фейсбук", че е писал на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на ЕНП партии от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета "Мобилност".

В ЕС преодоляха протеста ни по пакета "Макрон" за превозите

В ЕС преодоляха протеста ни по пакета "Макрон" за превозите

Полша, Унгария, България, Хърватия, Малта, Ирландия, Латвия и Литва също не го подкрепят

В понеделник с два гласа предложението пакета да влезе в пленарна зала мина и влезе в дневния ред. В гласуването не участваха трима български евродепутати, което предизвика и сериозно недоволство сред колегите им, както и в правителството, тъй като те не са защитили българските интереси. 

Противопоставянето на предложенията в пакета "Мобилност", добил известност още като пакета "Макрон", продължава вече месеци наред. Предишният протест в Брюксел на родни превозвачи, подкрепени и от колеги от Румъния, Естония, Полша, Унгария и други страни, засегнати от предложенията, се проведе в началото на януари месец. Тогава лично министърът на транспорта Росен Желязков и българските евродепутатите излязоха на площада в Брюксел да протестират.

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки организира протест на превозвачите и в Брюксел

Джамбазки: Нахалството на лобистите във Франция разглобяват ЕС

Почти цялата 2018 година премина под знака пакета "Мобилност", като за опасността за българския превозвачески бизнес алармираха още през пролетта на миналата година. На 17 май европейските лидери, които бяха в София в рамките на срещата ЕС - Западни Балкани, бяха посрещнати с протест на превозвачи