Третият мандат има реални шансове да стане, ако отиде в "Да, България". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

Бойко Борисов, Десислава Атанасова и Делян Добрев говорят пред депутатите от ПГ на ГЕРБ в централата на партията, се разбира от видео, публикувано в профила на Борисов във фейсбук.

Според него, ако мандатът отиде в "Български възход", може да събере някакво мнозинство, но то няма да е стабилно и няма да може да сработи така както на всички им се иска.

Преди месец съм давал такова предложение, но тогава си мислех, че те са в добри отношения с хората, които дават мандатите, поясни Борисов. Той се извини на лидера на "Да, България" Христо Иванов, че го е предложил за министър-председател и подчерта, че навремето е било престижно, ако кажат за някого, че става за премиер, но след като на този пост е бил Кирил Петков, нещата са девалвирали.

"Извинявам се на Христо Иванов, не съм искал да го заличавам като политик, това да те предложат за премиер не ми се струва като опит за заличаване, точно обратното. Не съм искал да го унищожавам като политик, но по принцип е редно, когато се обръщаш към една партия, да се обърнеш към лидера. Ние в България сменихме обратно нещата - лидерите се крият поради някаква причина, а в същото време се изтласкват напред техници", отбеляза лидерът на ГЕРБ. Той припомни, че е работил добре с Иванов и знаел, че с него може да се договори.

Борисов иска нов обществен договор и Христо Иванов за премиер
Обновена

Борисов иска нов обществен договор и Христо Иванов за премиер

Според председателя на ГЕРБ са нужни не посредници, а лидерска среща

"Подписваме един документ, вие се съгласявате или не се съгласявате и така се сформира мнозинство. Има и други подходи - ето правителството на проф. Габровски събра 115 депутати. "Да, България", ако искат да го променят, ако искат да не го променят, но ако прибавим техните 20, стават 135, изключително стабилно правителство", пресметна Борисов.

Ако искат, ДБ можело да предложат само тяхно техническо правителство, важното било партиите да се подпишат под това, което ще се изпълнява, за да не се "шикалкави".

Вариантът е в техните ръце и само в този вариант според мен може да има едно стабилно работещо правителство, обобщи Борисов.

"Продължаваме промяната" по ценности, щат не щат, тези неща трябва да ги подкрепят. За хубаво или лошо, ПП зае мястото вляво с популистките си решения. ДБ явно не иска да се съобразява с популистките им решения, видяхме го при гласуването на бюджета", продължи да анализира лидерът на ГЕРБ. По негови думи ПП са в изолация във всички законопроекти и припомни, че 63 депутати са подкрепили декларацията им, докато ГЕРБ събрали 115. Борисов заяви, че е оптимист за следващите няколко дни.

ДБ готови да носят отговорност за управление, но не каквото и да е

ДБ готови да носят отговорност за управление, но не каквото и да е

Иванов иска президентът отново да проведе консултации преди третия мандат

"Миналата седмица гледахме изключително стабилни мнозинства и съм сигурен, че всички законопроекти за енергетиката ще минат с мнозинства. Депутатите не искат да са в сянка на това, което направи миналото правителство", изтъкна той.

Припомняме, Христо Иванов бе правосъден министър във второто правителство на ГЕРБ, което беше в коалиция с Реформаторския блок. Христо Иванов си подаде оставката и напусна правителството, след като депутатите от ГЕРБ бламираха предложената от него и гласувана като предложение на МС съдебна реформа, и беше наследен на поста от Екатерина Захариева.

На срещата Борисов отново увери и че в последните години не се е виждал с президента Румен Радев и обеща, че ако Асен Василев представи доказателство за това, ще подаде оставка като лидер на ГЕРБ.

От своя страна Десислава Атанасова заяви, че на днешния протест на хората с увреждания са обещали промените в ТЕЛК да влязат на първо четене в пленарна зала, а второто да бъде максимално бързо.

Делян Добрев допълни, че потребителите на дизел и бензин също ще бъдат подпомогнати със съответните законопроекти.

Той посочи, че ГЕРБ искат и предоговаряне на Плана за възстановяване, особено в частта за затваряне на Мариците, както и започване на строителството на осми блок на АЕЦ "Козлодуй".