В момент, когато някои политици в Централна и Източна Европа печелят от враждебност към Брюксел, Бойко Борисов върви по различен път, като се стреми да спечели благоразположение от Европа чрез чар и ласкателство. Така започва материал на британския в. "Гардиън", който е взел интервю от премиера в София.

"Бил съм по целия свят и мога да кажа, че няма по-добро място за живеене от Европейския съюз", коментирал Борисов.

Изданието отбелязва, че той е бил внимателен да не критикува никой от европейските си колеги. Дори британският премиер Тереза Мей е получила положителна оценка, която разочарова много лидери в ЕС.

Запитан за различните виждания за бъдещето на Европа, предложени от френския президент Еманюел Макрон и унгарския премиер Виктор Орбан, Борисов отказал да критикува както идеята на Макрон за прогресивен, интегриран континент, така и моделът на Орбан за Европа на силни суверенни страни. "Ние имаме българска визия. Има някои аспекти на нашата визия, които съвпадат с визията на Макрон и Орбан, а други не съвпадат", посочил българският министър-председател.

"Гардиън" коментират в тази връзка, че отговорите на Борисов отразяват ловката му политика да не бъде дразнен никой от европейските му партньори, да избягва реториката срещу Брюксел и вместо това предпочита да подчертава ползите, които европейската интеграция е донесла на България след присъединяването ѝ към Общността през 2007 г. Политологът Иван Кръстев е коментирал в тази връзка: "Бойко иска да бъде най-добър приятел на всички. Той иска да чуе всички страни, да ги накара да повярват, че той е взел тяхната страна."

Британското издание изтъква, че този внимателен чар и желание да извърта означава, че Борисов е възприеман положително в Брюксел, където мнозина предпочитат да замазват проблеми, свързани с корупцията и върховенството на закона в България. "Той не е човек, който блокира каквото и да е", отбелязал източник, допълвайки: "Но той ще се опита да покаже колко трудно е положението за страната му, въпреки че не го казва съвсем гласно: "И затова трябва да ни дадете повече пари."

Вестникът представя Борисов като бивш пожарникар и бодигард, притежаващ земен чар, чар на човек от народа, който му е помогнал да остане на премиерския стол през по-голямата част от последното десетилетие. Висок и широкоплещест, той притежава черен колан по карате и беше картотекиран като футболист на втородивизионния футболен клуб "Витоша" (Бистрица) през 2013 г. на 54-годишна възраст.

В интервюто Борисов е говорил за премиерстването си със страдалчески и угрижен език, твърдейки, че нямал жажда за власт и бил по-скоро мъченик на каузата.

"Никога не съм предполагал, че ще правя това, което правя сега. Честно казано, това е труден живот. Когато беше поставено под съмнение дали правителството ми върши правилното нещо, аз сдадох властта. Но след това имахме избори и хората отново избраха нас, така че какво трябваше да направя?", посочил министър-председателят.

"Гардиън" отбелязват, че той използва скромния си произход както за вътрешна консумация, така и за срещи на високо равнище. На една среща на лидерите на страните членки на ЕС през миналата година, премиерът на Италия Джузепе Конте размахал квалификацията си като професор по право, за да се оплаче от начина, по който протичат преговорите. "Ами аз бях пожарникар и това не е начинът, по който се преговаря", отговорил Борисов според източник.

У него все още има нещо от пожарникаря по начина, по който говори гордо за времето за реагиране на премиерския пост: той често подчертава как ръководи правителството в необичайно време на деня или докато е на път. Той настръхнал, когато бил попитан от "Гардиън" за "ДжиПи гейт", корупционен скандал, в който български и румънски журналисти разкриха злоупотреби с парите от европейските фондове, а се съсредоточил върху собствената си бърза реакция на новината за задържаните от полицията журналисти.

"Можете ли да си представите, ако кабинетът на Тереза Мей беше получил сигнал от някакъв сайт в този час: щеше ли също да призове полицейските служби да реагират?", попитал реторично той. 

Борисов се разгневил на въпроси за корупцията в България и отхвърлил "идиотското твърдение", че не е отворен за въпроси от критични български медии. "Няма нито една медия, която да не е направила интервю с мен, и няма тема, която да не са повдигали пред мен", изтъкнал премиерът.

Британското издание обаче отбелязва в тази връзка, че независими местни журналисти посочват, че медийният пазар е доминиран от олигарси, които като минимум са в приятелска коалиция с правителството, докато международната неправителствена организация "Репортери без граници" класира България на 111-то място в индекса си за свобода на медиите, като страната е на последно място от всички членки на ЕС. "Гардиън" споменават за британската публика, че проблемите с корупцията у нас са били подчертани в седмиците след даването на интервюто, след като Цветан Цветанов подаде оставка като депутат заради обвиненията, че е купил луксозен апартамент на много занижена цена.

Въпреки всичко това, отбелязва изданието, Борисов получава доверие от Брюксел заради това, че не причинява главоболия на Европейската комисия в момент, когато отношенията са обтегнати с Полша, Унгария и Румъния. "България се възползва от влошаването на положението в Румъния", коментирал висш дипломат.

Борисов трябваше да лавира внимателно между западните си партньори и Русия, като много политически сили в страната подкрепят по-тесни връзки с Москва, изтъквайки дългата история на топли отношения между двете страни, коментира още "Гардиън" и припомня, че България беше една от малкото страни от ЕС, която не експулсира нито един руски дипломат в знак на солидарност с Великобритания във връзка с опита за убийство срещу Сергей Скрипал през миналата година, нещо, което изглеждаше особено странно, когато стана ясно, че един от руските агенти, за когото се твърди, че е замесен в случая със Скрипал, може да е бил в България около времето, когато българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев е бил отровен преди четири години.

Запитан дали Русия е стратегически партньор или стратегическа заплаха за България, Борисов отново започнал да извърта. "Въпросите ви винаги са разделящи", оплакал се той, допълвайки: "Би било абсолютна грешка да се твърди, че Русия е враг или заплаха. В същото време моето правителство и ГЕРБ са 100 процента са на страната на евро-атлантическите организации."

Това беше класически Борисов, който винаги внимава да не обиди някого, отбелязва вестникът. "Той смята, че трябва да заеме всички позиции едновременно", коментира Кръстев, като допълва: "Той е по-проамерикански, проруски и проевропейски от всеки друг."