Бойко Борисов е в предизборна кампания. Той трябва да отговаря защо през 2009 г. завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат.

Това подчерта лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева пред БНР по повод репликите на Борисов от вчера.

"Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати - бяха 12 хиляди души", коментира бившият образователен министър.

Борисов предлага тридетен модел и заплати за бабите, гледащи внучетата си

Борисов предлага тридетен модел и заплати за бабите, гледащи внучетата си

Това са част от мерките за справяне с демографската криза

Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет, попита Кунева, намеквайки, че говори за учителите предизборно. 

По думите ѝ, ГЕРБ не са извели до последната година един приоритет. 

Тя подчерта ,че има явно противоречие между версиите на Борисов и служебния образователен министър Денков за това дали Денков си е подал оставката или е напуснал сам. Кунева подчерта, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник. Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката, твърди Кунева.

Образователният министър обвини Кунева за спрените пари от Брюксел

Образователният министър обвини Кунева за спрените пари от Брюксел

Денков водил борба за решаването на проблема

По думите ѝ, Денков и сегашният шеф на кабинета му Модев били двамата автори и архитекти на оперативната програма, за която стана ясно преди дни, че Европейската комисия е констатирала проблеми. Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа ѝ сигнали в прокуратурата. 

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

ЕС ни спира парите по оперативната програма за образование

Денков е поискал оставката на Цветана Герджикова, Красимир Вълчев и Красимир Киряков