Премиерът за пореден път доказа, че може да извлече активи от неприятна ситуация за него и неговата партия. Това заяви пред БНР Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти - България по повод имотния скандал и думите на Бойко Борисов, че свобода на словото у нас има, тъй като именно заради журналистически разкрития се е стигнало до политическите сътресения, оставките и прокурорските проверки.

Виждаме, че министър-председателят, вместо да коментира и да търпи пасивите от подобно нещо, успява да излезе сух от водата и да покаже положителната страна, посочи Радев.

Според него имотният скандал е бил "доста неочакван" за българската политическа класа, защото от години не се е случвало големите медии да работят солидарно и в една посока.

Той припомни, че през 2018 г. е имало доклад на "Репортери без граници", в който се казвало, че журналистиката в България се сблъсква със "стена от мълчание".

Зарков: ГЕРБ продължават с театралното хвърляне на оставки до следващия гейт

Зарков: ГЕРБ продължават с театралното хвърляне на оставки до следващия гейт

Стратегията да се прави скандал, за да се заглуши друг скандал, е вредна, смята той

Журналистите достигат до големи разкрития и от това после не следва нищо, потвърди и самият Радев, допълвайки, че този път нещата са се случили по по-различен начин и са изненадали управляващите, тъй като те вече не са очаквали, че е възможно да се случи в средата, в която функционират медиите и обществото.

По негови думи разкритията били доказателство, че политическата класа е функционирала необезпокоявано твърде дълго.

Радев припомни предишни опити разкритията да се неглижират чрез коментари за издателите и опити да се внуши, че "всички са маскари" . Това руши доверието в демокрацията, доверието в Европа и Европейския съюз, категоричен бе той.

Припомняме, скандалът с имотните сделки, станал по-известен като "Апартамент гейт", се разрази в края на март тази година. Тогава стана ясно, че председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов е направил заменка на два апартамента за ново жилище, доплащайки 100 000 лева от кредит и спестявания. По-късно обаче се разбра, че двата апартамента са останали собственост на фирма "Артекс" само няколко часа. Веднага след това те са били продадени на бившия IT специалист на ГЕРБ и участник в предизборния щаб на партията Симеон Велков.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той

Няколко дни след това Антикорупционният фонд започна проверки и на други лица от властта - правосъдния министър Цецка Цачева, депутата Вежди Рашидов, заместник-министъра на спорта Ваня Колева и заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. Оказа се, че всички те са закупили имоти от фирма "Артекс" под пазарната им цена.

Заради скандала се стигна и до редица оставки. От своя страна Цветанов се видя принуден да напусне Народното събрание, а депутатът Даниела Дариткова пое лидерския пост в парламентарната група на ГЕРБ. Днес пъкСтанислав Стоянов положи клетва в Народното събрание, заемайки депутатското място на бившия партиен председател.