Депутатът в Европейския парламент от групата на ПЕС Илияна Йотова обяви, че е възможно БСП сама да поиска предсрочни парламентарни избори, ако резултатът от евроизборите на 25 май е „много убедителен за партията".

Йотова изрази виждането си във връзка с протичащите в БСП процеси след възобновяването на движението „АБВ" на Георги Първанов.

Тя намира, че емоцията на отрицанието в партията, която е била силна в началото, вече е спаднала и не се наблюдава процес на разцепление.

Смятам, че хората просто обърнаха гръб на АБВ и търсят начин да се подготвим по-добре за изборите", обобщи евродепутатът.

Йотова коментира и доклада на Европейската комисия.

Никакъв доклад няма да ни помогне да си свършим работата и да осъществим необходимите реформи, затова съм огромен скептик за доклада на еврокомисията", заяви Йотова в предаването „Факторът Кошлуков" по TV7.

Йотова призна, че докладът звучи „обективно и тревожно" и изрази съжаление, че за последните 18 месеца 3 правителства и 2 парламента, както и правителствата в последните 7 години не са намерили единните политики по темите, поставяни от Европа от доклад на доклад.

Според евродепутата обаче механизмът за наблюдение е изчерпан, защото дори казаното в докладите да е вярно, то не дава резултати. Йотова припомни, че още през 2010 г. е писала до еврокомисията за обозримия хоризонт пред тези доклади.

Още тогава поставих въпроса за преразглеждането на механизма за наблюдение, днес повечето ми колеги в Европа са на мнение, че той не е ефективен", каза Илияна Йотова.

Тя е убедена, че „ако сами не си осъзнаем грешките, няма сила, която да ни принуди да го направим".

За решаване на проблемите според Йотова е необходимо съгласие между институциите, воля и решителност за осъществяване на необходимите реформи, а не „безпрекословно приемане на мнението на европейските институции".