"БСП дава негативна оценка на 100-те дни на правителството "Борисов-3", стана ясно по време на пресконференция на Левицата.

Социалистите изредиха скандалите от началото на това управление - ремонта на ремонта на НДК и рокадите на директора Мирослав Боршош, "Суджук гейт", протестите на полицаите.
"Това е едно правителство на сделката в името на власт, за сметка на подменените обещания и излъгани избиратели. Това е правителство на скандалите, корупцията и нестабилността", заяви зам.-председателят на "БСП за България" Жельо Бойчев.

Според него подобни проблеми не са изолирани. "Всичко се свежда само до едно - овладяване на икономиката, търговия с влияние, подчиняване на цели сектори от българската държава на групировката около ГЕРБ, погром върху околната среда и опит за ограничаване на правата на работещите - или си част от играта и плащаш, или те смачкват", определи Бойчев.

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Зам.-министър Павел Тенев подаде оставка

Той обяви решението си на извънреден брифинг в Министерски съвет

Депутатът припомни и кадровите изпитания в началото на третия кабинет Борисов, когато стари фотографии с нацистки поздрави станаха причина за напускането на един зам.-министър. Припомняме, зам.-регионалният министър Павел Тенев подаде оставка след като медиите публикуваха снимки от неговия фейсбук профил, на които той позира с изпъната ръка край восъчни фигури на нацисти в музея "Гревен" в Париж.

Малко след като той се оттегли, оставка бе поискана и за държавния служител Иво Антонов, и за съветника на президента и бивш служебен министър на вътрешните работи Пламен Узунов. И двамата имаха снимки, публикувани в личните си профили във фейсбук, на които позират с нацистки поздрави.

"Суджукът е само най-циничната част от проявлението на това управление на ГЕРБ", категоричен е Бойчев. Той изреди протестите на браншовите организации, бързите обвинения в корупция.

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов
Обновена

Депутатът Мартинов искал 4 т суджук за премиера Борисов

Нито един суджук не е достигнал до министър-председателя, показва проверка

"Това правителство започна с лобистко законодателство - първият законопроект, внесен в парламента - законът за опазване на земеделската земя, бе оттеглен от самите тях два дни след това", каза Бойчев.

По неговите думи сесията на този парламент е приключила със скандални законопроекти, които ограничават достъпа до правосъдие и правата на българските граждани и ежедневно се генерират скандали.

"Социалният диалог е замразен. Българското правителство вместо да го насърчава и гарантира, то противопоставя синдикати на работодателски организации", коментира още народният представител.

Според червения депутат протестите в МВР са заради унизителните условия на работа на служителите - липса на диалог и разбиране от страна на министъра. "Подобно е положението и в Министерството на отбраната - хаос около проектите за модернизация на Българската армия", каза Бойчев.

Припомняме, по време на служебното правителство стана ясно, че експертната комисия е определила изтребител "Грипен" на първо място. Още при встъпването си в длъжност Борисов се запита как е избран този тип боен самолет.

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Избрали сме изтребител "Грипен", разкрива доклад на МО

Техниката и оборудването трябва да бъдат доставени до 7 години

Като опит да се разпалва война между институциите определиха поправките в Закона за отбрана и въоръжени сили от БСП. Според тях поправките ограничават правомощията на българския президент и правят опит да се политизира армията.

Според Бойчев се противопоставя група български пенсионери на друга. За тези 100 дни не е поставен нито един от важните проблеми на българските граждани - бедност, растящо неравенство, демографска катастрофа, гарантиране сигурността на всеки български гражданин, борба с престъпността и корупцията, модерно и достъпно образование и здравеопазване.

"Тези 100 дни на кабинета на Борисов доказаха, че ГЕРБ предпочитат силата пред демокрацията - правото на силния пред закона. Суджукът за малцина, вместо хляб за всички", допълни Жельо Бойчев.