Екоминистърът Емил Димитров докладва за случая "Алепу". Помагам на прокуратурата, отчете той пред депутатите. Министърът дойде в парламента, след като сутринта го повикаха депутатите от БСП.

Предоставили сме всички документи, ще изпълня всички указания на съда, увери министърът. Според него на Алепу може да има и хотел. От думите му стана ясно, че МОСВ и РИОСВ- Бургас не са компетентен орган за "Алепу". Община Созопол издава разрешението за строеж, а не повереното му ведомство.

Освен това той обясни, че случаят е от времето преди той да стане министър. Считам, че не е моя работа да коментирам всичко, свързано с този случай, защото се стигна до детайли за проектанта, коя била жена му, на охраната каква била балдъза му, каза министърът на околната среда и призна, че съоръжението му приличало на хотел.

Премиерът каза, че на "Алепу" ще има хубави клетки за птички, а министърът твърди, че ще има много хубав хотел, включи се червеният депутат Георги Свиленски. Той иска отговор какво ще има на "Алепу".

От БСП алармираха с декларация за "пандемията от наглост", с която се разграбва природата. Манол Генов се пошегува с юнашкото, по думите му, твърдение на Емил Димитров, че няма да е екобухалка. Ставате маша в ръцете на съмнителни интереси, заподозря червеният депутат.

Май ще останете фигурант за изкарване на мандата, предположи социалистът. Не е ли време да се ядосате на екологичните инспекции по места, както и на слепия държавен строителен контрол, който стиска очи, попита Генов. Вие стискате здраво очи, за да не видите разгарящия се скандал, подчерта той.

Депутатите от БСП препоръчаха на министър Емил Димитров да си подаде оставката.