Строежът на плаж "Алепу" няма да бъде спрян от екоминистъра Емил Димитров, съобщава bTV. Това стана ясно по време на посещението му в Бургас.

Ревизоро посочи, че по случая трябва да се произнесат прокуратурата и компетентните органи. Все още не било ясно какви са точните планове на инвеститора.

Той поясни, че Министерството на околната среда не е било търсено при оформянето на документацията на проекта.

Димитров определи обекта като "интересен". "Не ми прилича на защитна стена, но предполагам, че пред него ще има хотел. Може би по проект е много хубав хотел", коментира той.

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

Прокуратурата протестира разрешението за строеж на "Алепу"

То е издадено от главния архитект на Созопол през 2018 г.

Екоминистърът бе категоричен, че инвеститорът и собственикът трябва да се произнесат относно проекта - каква е била идеята и какво е направено. Вие ме занимавате с това кой проектирал водопровода, канализацията, на кого не му харесвала гледката, изрази недоволство той.

Ревизоро заяви, че няма да спре проекта. Знам, че ви е мерак на всичките да ходя като една екологична бухалка и да спирам това, което на някого не му харесва, отсече той.

Запитан дали екологични казуси, като замърсяването на Варненското езеро, са изгонили туристите от България, Димитров посочи, че за празните хотели е виновна пандемията.

"Не знам дали има мръсна вода или няма мръсна вода, не ми формулирайте въпроса и отговора - нито раздавам син флаг, нито кафяв флаг по българското Черноморие", скастри журналистите министърът.

Ангелкова: Скандалите с бетона по морето вредят на имиджа на туризма ни

Ангелкова: Скандалите с бетона по морето вредят на имиджа на туризма ни

Защото се отразявали и от чуждите медии

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през последните дни, след като вече веднъж бе спрян миналата пролет.

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Според оценката на шефа на ДНСК Иван Несторов заяви, че няма основание на този етап ДНСК да се намесва в наличния до този момент строеж и в плановете, тъй като службата може да коментари само разрешенията и документацията.

Върховна административна прокуратура сезира началника на Дирекцията национален строителен контрол да извърши незабавна проверка на законността на строежа на плаж "Алепу".

Вчера държавното обвинение обяви разрешението за строеж на обекта за нищожно с мотива, че не може да се издават две разрешителни за един и същи имот.

Прокуратурата да разследва и устройствения план на "Алепу", настояват в Созопол

Прокуратурата да разследва и устройствения план на "Алепу", настояват в Созопол

Инициирана е подписка