"Интензивността на политическите интриги през последния месец разколебава както готовността на избирателите да участват в евроизборите, така и подкрепата им за водещите формации." Това тълкуват от социологическата агенция "Алфа Рисърч" на база на национално представително проучване за предстоящия евровот. Сондажът е направен в периода между 20 и 30 април 2019 година сред 1 015 респонденти в цялата страна.

Наблюдаваните през последния месец щети за управляващата партия ГЕРБ продължават да растат и да отнемат от подкрепата за тях. Това обаче не се трансформира в категоричен превес за БСП.

"Алфа" отбелязва превес за БСП, но минимален - с 0.5%.

ГЕРБ се свива до твърдото си ядро

ГЕРБ се свива до твърдото си ядро

Според Медиана "Апартамент гейт" стимулира активността на евроизборите

Паритет в подкрепата за БСП и ГЕРБ, с минимално преимущество за социалистите

Имотните скандали продължават да отронват симпатизанти от ГЕРБ, пишат от агенцията. Резултатите от проучването обаче не позволяват да се каже, че това води до ясна тенденция за доминация на БСП. Предимството, с което социалистите влизат в кампанията, е символично.

32.7% от решилите да гласуват биха дали гласа си за БСП, срещу 32.2% за ГЕРБ.

В полза на БСП работят имиджовите щети за управляващите в резултат от имотните скандали, по-високата мобилизация на традиционно подкрепящите я възрастни избиратели в малките населени места, както и ръстът на недоверие към ключови фигури от ГЕРБ.

Потенциалът за ГЕРБ пък бил във по-широката му електорална периферия в големите градски центрове, вътрешните противоречия в левицата, слабата все още мобилизация на конкурентните дясно-центристки формации.

БСП с 1.1% пред ГЕРБ и според "Галъп"

БСП с 1.1% пред ГЕРБ и според "Галъп"

34% категорични, че ще отидат от урните

Ето и как би изглеждала волята на българските гласоподаватели, ако евроизборите бяха днес:

  • БСП за България - 32.7%
  • ГЕРБ - 32.2%
  • ДПС - 9.3%
  • ВМРО - 6.0%
  • "Демократична България" - 4.5%                
  • "Воля - Българските Родолюбци" - 1.7%
  • "Патриоти за Валери Симеонов" - 1.7%
  • "Атака" - 1.2%
  • "Коалиция за България" - 1.2%
  • "Движение 21" - 0.9%
  • "Възраждане" - 0.6%
  • ВОЛТ - 0.5%
  • "Партия на Зелените" - 0.4%
  • "Път на младите" - 0.4%
  • Независими кандидати - 3.5%
  • Други - 1.0%
  • "Не подкрепям никого" - 2.2%
Снимка 421367

Източник: "Алфа рисърч"

"Алфа" отчита и спад в очакваната избирателна активност.

Ако в края на март 35% са заявили категорична воля за гласуване, то днес този процент е спаднал до 32.9%.

Следователно на 26 май се очакват около 2.1 милиона българи, готови да отидат до урните.

С по-голяма мобилизация се открояват симпатизантите на БСП.

Тренд: БСП изпревари ГЕРБ след "Апартамент гейт"
Обновена

Тренд: БСП изпревари ГЕРБ след "Апартамент гейт"

57% не са решили за кого и дали да гласуват

Запазваща се подкрепа за ДПС, с лек отлив след обявяването на листата

ДПС влиза в предизборната кампания с потенциал от 9.3% сред решилите да гласуват. Доколкото в евроизборите могат да участват само граждани, живеещи на територията на страните членки на ЕС, Движението няма да може да разчита на обичайните си гласове от Турция, обясняват от "Алфа".

Възможно е обаче движението да мобилизира в последните дни избиратели в страната и сред българските турци, живеещи в други страни членки на ЕС. Ако това се случи, то ще увеличи тежестта си в крайния резултат и ще запази третата си позиция.

Продължаваща концентрация на националистически вот около ВМРО

Партията подобрява позицията си от март и стартира кампанията с подкрепата на 6.0% от решилите да гласуват. Поотделното явяване на трите партии от Обединени патриоти намалява влиянието им, но това прави възможно някоя от формациите да привлече симпатизантите от този сектор, което би могло да й гарантира мандат в Европарламента. За момента като такъв център се очертава водената от Ангел Джамбазки листа на ВМРО.

Това отслабва позициите на другите партии. Вотът и за трите националистически формации обаче е силно реактивен към конюнктурни събития и едно радикализиране на ситуацията е способно за кратко време да предизвика значими амплитуди в него, тълкуват от "Алфа".

Мобилизационни предизвикателства пред Демократична България

Обединението между "Да, България", ДСБ и "Зелено движение" стартира кампанията с 4.5% подкрепа сред решилите да гласуват и съществен дял дясно-центристки избиратели, които все още не са взели решение как ще постъпят в изборния ден. Шансовете на извънпарламентарната коалиция за представителство в Европарламента са пряко зависими от способността й да привлече колебаещите се десни избиратели в хода на кампанията, както и да разшири влиянието си в повече региони и населени места.

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Апартамент гейт не се лекува с оставки, отсече Румен Радев

Това е само айсберг на истинската корупция, убеден е той