Не сме огорчени, че не получихме третия мандат. Това заяви лидерът на "Български възход" Стефан Янев пред БиТиВи.

След като третият мандат за съставяне на правителство е при БСП, трябва да участваме в диалог, в който, предполагам, че ще бъдем поканени и да се търсят решения, обясни Янев. Той добави, че в крайна сметка след като решението е взето, е важно да се положат усилията да има диалог и да се получи резултат, който българските граждани очакват.

Това, че сме изразили готовност и сме демонстрирали диалогизъм, не означава, че непременно сме били вторачени в третия мандат за съставяне на правителства. Една парламентарна група с 12 депутати трудно може да говори за политики, които да бъдат чути от другите партии, посочи Стефан Янев.

Борисов: БСП да си правят правителство, но без ГЕРБ

Борисов: БСП да си правят правителство, но без ГЕРБ

Разделителните линии между другите постепенно падали, а ГЕРБ имат решение

Лидерската среща, която организира БСП, няма за цел да реши всички въпроси, а  да определи основните насоки на бъдещия конструктивен разговор, който ще се проведе от различни специалисти в различни групи. Лидерската среща ще има за цел да се види доколко ще може да се разчита, че ако се формира мнозинство, доколкото то ще може да работи по приоритети, обясни Янев. Към настоящия момент обаче БВ не са получили покана от страна на социалистите.

Той си говори с всички лидери на партии в парламента. Стефан Янев смята, че подписването на коалиционно споразумение за бъдещ кабинет е разумното решение, като "Български възход" няма да поставят червени линии по време на лидерската среща с БСП. Той настоя да има правителство, което да решава проблемите на хората.

Според него тонът между партиите в парламента се променил от началото на 48-то Народно събрание и има някакъв диалог.

Мартин Димитров: Вървим към служебна президентска република

Мартин Димитров: Вървим към служебна президентска република

От самото начало Радев е планирал да връчи третия мандат на БСП