От партия БЗНС смятат изказването на президента Румен Радев от неделя, 12 август, за провокативно, противоречащо на националните ни интереси и дестабилизиращо за Балканите.
Според тях, с подобно поведение Румен Радев вреди на мира на Балканите и на българския национален интерес и подчинено обслужва външнополитическата стратегия на Кремъл за дестабилизация и контрол над региона.

Румен Радев не чул извинение от Заев

Румен Радев не чул извинение от Заев

Президентът иска правителствена реакция за присвояването на Илинденското въстание

Припомняме, в неделя във Варна президентът Радев отговори на журналистически въпрос за изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденското въстание било македонско и последвалият пост във Фейсбук, който бе тълкуван като извинение.

Според земеделската формация президентът Радев и съветниците му си дават сметка, че македонският премиер Заев е отворил дебат в македонското общество по теми, които досега бяха табу. България не може да очаква рязък обрат. Нужен е дълъг период на еволюция и преосмисляне на историята, а това ще се случи само при наличие на перспектива за бъдещето.

Българските държавни институции са длъжни да подкрепят всяка малка стъпка в този процес. Ясно е, че без обективизиране на историята, преподавана в училищата, Македония няма как да затвори глава "Образование" при преговорите за членство в ЕС, категорични са от БЗНС.

България трябва да съчетае твърдост и решимост, но и гъвкавост и готовност да подава ръка на Македония в решителни моменти като този, категорични са от БЗНС.

"Твърдението му относно Заев : ,,А вие чухте ли, че има извинение? Аз не чух извинение. Заев го посочи като грешка, но не коригира думите", е търсен ефект за разгаряне на конфликт", пишат земеделците на бившия военен министър Николай Ненчев.

Припомняме, на 5 август (3 дни след като се чества Илинденското въстание - б.р.) македонският премиер в интервю за 1ТВ заяви, че Илинденското въстание било македонско и той е горд, че е първият премиер, преклонил се пред гроба на Гоце Делчев.

Малко по-късно - след като лидерът на опозицията Корнелия Нинова призова премиера Бойко Борисов да не мълчи по заформилия се скандал, Заев написа в социалната мрежа Фейсбук, че: "в приятелска България има публичен дебат дали ние двете страни и двата народа изграждаме искрено приятелство и сътрудничество. Искам всички граждани, критиците в Македония и България да нямат дилема, приятелството и сътрудничеството са искрени".

Мнението на премиера Борисов бе, че Македония ще получи отговор на думите на Заев, когато Македония дойде до ЕС.

Земеделците припомнят, че Румен Радев наскоро прие македонския президент Георге Иванов, който, според тях, открито се противопоставя на Договора за добросъседство и приятелство с България. Македонският президент се отметна от обещанието си да дойде в София на парада за Деня на храбростта, макар в него да участваше и македонска формация.

"Същият (Георге Иванов - б.р.) отказа да се поклони на българското военно гробище в Ново село (Струмишко), където са погребани и немалко български войници от Македония и публично твърди, че днешните македонци са преки потомци на Александър Македонски.
Но тогава Румен Радев не защити българската история! Да приемаш Георги Иванов, а да се заяждаш със Зоран Заев, който подписа Договора за добросъседство и приятелство с България, който се поклони пред паметниците на цар Самуил в София и на Гоце Делчев в Благоевград, е меко казано проява на двоен стандарт", пишат от БЗНС и искат президентът да изясни изказването си.

"Днес Москва не крие стратегията си да предотврати членството на Македония в НАТО. Македонският президент също прави всичко възможно да осуети членството на страната си в НАТО. Дали това не свързва двамата президенти", питат реторично от БЗНС.

Според тях, при успех на Русия в анти-атлантическото начинание, югозападната граница на България ще остане в зона на нестабилност и несигурност. Дори оцеляването на Република Македония - чиято независимост бе голям триумф и на българската дипломация, ще бъде поставено под съмнение, смятат земеделците.

В позицията на БЗНС се припомня, че БСП, с чиято подкрепа Румен Радев спечели президентския си мандат, е партията, работила за създаване на македонската нация и създаване на македонско малцинство в България. Според тях, изказването е елементарно заяждане, чиято цел е да провали в зародиш едва започналото помирение между Македония и България.

Припомняме, когато Ненчев беше военен министър, Румен Радев беше командващ Военновъздушните сили. Между двамата тлее стар конфликт за състоянието на военната ни авиация.