Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов препоръча да не се спират договорите с РСК "МиГ" за поддържка на изтребителиге МиГ-29, съобщава БНР.

Думите му са във връзка с инцидента с падналия български изтребител в морето край Шабла.

"Важното е ремонтът да е качествен, а ако попитате нашите летци, те са доволни от това, което се извършва като ремонтна дейност от РСК "МиГ", заяви Каракачанов.

Според него не трябва да има идеология, защото става въпрос за бойните способности на българската авиация и въобще на българската армия.

Той смята, че виновници за падането на МиГ-29 в Черно море сега не трябва да се посочват. По негови думи учението е сложно, а пилотът на падналата машина е бил с опит.

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Каракачанов: Инцидентът с падналия МиГ не е заради техническа неизправност

Бившият силов министър допуска пилотът да е загубил ориентация

Припомняме, по-рано днес Каракачанов заяви, че инцидентът с падналия МиГ-29 не е заради техническа неизправност.

Преди няколко месеца бившият военен министър Красимир Каракачанов призна, че едва между 5 и 6 изтребителя МиГ-29 са в техническа изправност. Това признание дойде след като за пореден път Руската федерация създаде спънки пред неизпълнение на договора за поддръжка на военното оборудване и дори плати неустойка заради забавяне на договора по ремонта. През 2018 г. кабинетът "Борисов-3" одобри разходи за ремонт на осем изтребителя МиГ-29 по рамково споразумение с AO "РСК "МиГ" с ориентировъчна цена до 81 294 416 млн. лв. без ДДС.

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Николай Ненчев: Състоянието на МиГ-овете отдавна не е добро

Това са самолети с двигатели, които са в края на своя ресурс