Патриотите да си спомнят девиза на настоящата управленска конфигурация. Мотото е "България над всичко", припомни председателят на ПГ ГЕРБ Даниела Дариткова пред БНР.

Това заяви тя по отношение на коалиционните си партньори от обединените патриоти, които наскоро изключиха "Атака" от парламентарната си група и останаха само ВМРО и НФСБ. 

По думите й това означава, че България трябва да е над дребните спорове, над изкушенията за печелене на евтини политически дивиденти. "Вярвам, че те ще се справят със споровете помежду си и ще препотвърдим коалиционното споразумение", каза Дариткова.

Дариткова вярва в стабилността на коалицията

Дариткова вярва в стабилността на коалицията

ГЕРБ няма да се намесва в споровете на малката коалиция

Припомняме, на 25 юли с провал завърши поредният опит на Обединените патриоти да се съберат и разберет как ще се работи в парламента. ВМРО и НФСБ обвиниха в саботаж Волен Сидеров. Това беше първия опит след като двете партии свалиха Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група.

Не веднъж се правеха опити за омиротворяване както на политически съвет на малката коалиция, така и на коалиционен съвет във формат ГЕРБ и ОП. Те завършваха с променлив резултат. Междувременно от страна на НФСБ свалиха доверието си от Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти. До този момент ВМРО заема позиция на умиротворител между "Атака" и НФСБ, включително и буквално военният министър Красимир Каракачанов сложи синя каска.

В същия ден лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че ново споразумение решава бъдещето на коалицията.

На 26 юли в пленарна зала председателят на парламента Цвета Караянчева официализира развода с "Атака"

Нинова зове от Бузлуджа: Народе, изправете се и ГЕРБ ще паднат

Нинова зове от Бузлуджа: Народе, изправете се и ГЕРБ ще паднат

Враг на левите е страхът, обясни лидерът на БСП

"Чух вчера възгласите на Корнелия Нинова и призивите ѝ за революционни действия. Съжалявам, че те отново са загубили връзка с реалността", каза Дариткова по повод обръщението на лидера на БСП от Бузлуджа, където левицата отбеляза 128-та си годишнина.

По думите й с подобна тактика от левицата са подходили и преди европейския вот и тази тактика се оказа неуспешна. Важно е да се предлагат политики, а не да се търси дестабилизация на законовия ред в страната, каза Дариткова.

Дариткова поясни, че партията й е в процедура на номинации за кметове и общински съветници, която трябва да приключи към 10 август. След това ще анализират всяка отделна общинска структура и ще направят окончателните номинации, които да представят през септември.

Тя уточни, че ГЕРБ предпочита този подход, вместо подхода на социалистите. "ПП ГЕРБ управлява голям процент от общините в България. Ще търсим лицата, които са направили успешни политики, разпознаваеми са и се подкрепят от съответните местни общности", уточни Дариткова.

По думите й търсят разбиране от обществото за следваната от тях политика. "Искаме наистина личностите, които избираме в местната власт да бъдат възприети така, че да следват и политиката на ГЕРБ, и да имат одобрението на гражданите", обясни председателят на ПГ ГЕРБ.

Тя отрече ГЕРБ да се стреми към служебен аванс с решенията за намалените партийни субсидии и отмяната на машинното гласуване.

По думите на шефа на управляващата партия в парламента българските граждани са поискали партийната субсидия да стане един лев.

"Финансовите проблеми на отделните партии са си проблеми на самите партии. Те трябва да ги решават като управляват успешно финансите си. Рискът, който съществува с машинно гласуване с 6000 машини, както беше досега в Изборния кодекс, за местните избори, щеше да създаде проблем при осъществяването на избори с легитимен резултат. Няма да повтарям всички аргументи, очаквания и страхове, които бяха установени след гласуването на Европейския вот, защото за европейските избори именно ние въведохме 3000 машини за гласуване", каза Дариткова.

Според нея темата за машинното гласуване ще продължи след местния вот.

Според председателя на ПГ ГЕРБ покупката на осемте изтребителя Ф-16 е потвърждаване на евроатлантическата ориентация на страната ни.

"От страна, която има нужда от гарантиране на сигурността си, ние се превърнахме в страна, която произвежда сигурност", каза Дариткова.

" Ако президентът Румен Радев наложи вето върху актуализацията на бюджета заради сделката с изтребителите Ф-16, това ще бъде проява на лош политически вкус", категорична е тя.

По думите й този парламентарен сезон вече четири пъти е налагано президентско вето, което е преодоляно. "Вярвам, че президентът, ако е искал да спре целия процес, щеше да постъпи коректно и да внесе наведнъж вето по всеки един от трите отделни законопроекта, които гарантират в придобиването на нови и самолети", допълни Дариткова.

Според нея президентът Радев налага "вето по принцип".