Председателят на парламента Цвета Караянчева официално съобщи разводът в ОП. Това стана в началото на днешното пленарно заседание.

Тя информира законотворците, че Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов са изключени от ПГ на ОП.

"Не сме женени като за парното. Няма вечно, няма драма и животът продължава. Колеги сме". Така депутатът от НФСБ Валентин Касабов коментира в кулоарите на парламента отлъчването на "Атака" от Обединени патриоти.

Той не може да отговори на журналистите защо няма депутати от "Атака", защото не са му се обадили, а по принцип всяка сутрин са му се обаждали. Останалите депутати атакисти имат избор и могат да останат и да се присъединят към патриотите. Според Касабов оттук нататък ще се случи поредният сценарии на викане и крякане.

"Ще видим какво ще измислят, явно сега го гласят", изтъкна депутатът от НФСБ и допълни, че оттук нататък бъдещето ще покаже какво ще стане. Касабов разкритикува работата на колегите си от "Атака" и посочи, че досега много малко хора от атакистите са гласували техните законопроекти, защото не идват в пленарната зала.

От своя страна депутатът от ВМРО Искрен Веселинов посочи, че самият Волен Сидеров няма желание за комуникация и в такъв случай защо да се търсят и да си говорят. Той е категоричен, че коалиция ОП съществува, продължава своя път и държи на подписите, които е положила в коалиционното споразумение с ГЕРБ.

"Ангажиментите за управление на страната продължават да бъдат и наш ангажимент. Г-н Сидеров не е част от коалицията, но ако има необходимостта да говори с ГЕРБ, да си проведат двустранните контакти", подчерта Искрен Веселинов. По думите му е имало правителство и на малцинството и няма причина да бъдат съгласувани вътрешно-коалиционните споразумения с правителството.

Той увери, че продължава управлението на ГЕРБ и Обединени патриоти.

Изхвърлиха "Атака" от Обединените патриоти
Обновена

Изхвърлиха "Атака" от Обединените патриоти

Каракачанов: Всяко нещо си има край. Няма смисъл от тази агония и трагедия

Вчера с провал завърши поредният опит на Обединените патриоти да се съберат и разберат как ще се работи в парламента. ВМРО и НФСБ обвиниха в саботаж Волен Сидеров. Това беше първия опит след като двете партии свалиха Волен Сидеров от поста председател на парламентарната група.

Не веднъж се правеха опити за омиротворяване както на политически съвет на малката коалиция, така и на коалиционен съвет във формат ГЕРБ и ОП. Те завършваха с променлив резултат. Междувременно от страна на НФСБ свалиха доверието си от Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти. До този момент ВМРО заема позиция на умиротворител между "Атака" и НФСБ, включително и буквално военният министър Красимир Каракачанов сложи синя каска.

След оставката си Валери Симеонов се върна в парламента като депутат, а пропукванията в коалицията продължиха да се увеличават, а Обединените патриоти не се разбраха и се явиха самостоятелно на изборите за европейски парламент. Още в изборната нощ се разбра, че ВМРО са в конфликт със Сидеров, възмутени от нападки от негова страна по време на предизборната кампания.

Малко след това последваха и признания от страна на депутати от ОП за разпад на малката коалиция, а от НФСБ и ВМРО свалиха Волен Сидеров като председател на ПГ на Обединени патриоти с аргумент, че не работи и групата няма коалиционен живот.

Въпреки всички патриотични вълнения и от трите формации, включително и техните лидери винаги са споделяли едно общо мнение, че техните дразги не клатят управлението и не застрашават стабилността на голямата коалиция Борисов-3. Едва в последните седмици се появиха обратни твърдения от страна на "Атака".

Дрязгите в малката коалиция започнаха преди повече от година с явен конфликт между лидерите на "Атака" и НФСБ. Миналото лято Волен Сидеров отговори на Валери Симеонов с демонстративни проверки по Българското Черноморие и обяви, че акциите и законодателството на коалиционния му партньор пречат на бизнеса.

В парламента пък нетърпимостта между двете партии достигна до физически сблъсък в последните работни дни. Напрежението между "Атака" и НФСБ премина и през сваляне на доверието от страна на депутатите на Валери Симеонов от Сидеров като шеф на ПГ на Обединени патриоти, а Волен Сидеров нееднократно искаше оставката на Симеонов - тогава вицепремиер.

Когато и това се случи, те станаха отново колеги в парламентарната зала, но кой ръководи патриотичната парламентарна чета така и не стана ясно.

Сидеров зове Борисов да възстанови баланса "ин и ян"

Сидеров зове Борисов да възстанови баланса "ин и ян"

Сбъднал мечтата на Каракачанов за вицепремиер и военен министър, а го гонят