Разликата между Йорданка Фандъкова и Мая Манолова не е случайна и е дошла след организиран вот в ромските секции. Това съмнение изказа лидерът на Движение България на гражданите (ДБГ) Димитър Делчев на брифинг в изборния щаб на кандидата за кмет Мая Манолова, посветен на резулатите от изборите в секциите с ромско население.

Според Делчев вотът в столичните квартали "Красна поляна", "Слатина" и "Люлин" буди съмнения. В "Красна поляна" имало струпване на хора между 9 и 11 часа по време на вчерашните местни избори, а следобяд вече не е имало никакви движения във въпросните секции.

От 2081 от гласовете, подадени в ромските секции в "Красна поляна" - 2081 гласа има Йорданка Фандъкова, 251 гласа има Мая Манолова, а останалите гласове са разпилени между другите кандидати. Сигнали за такива гласувания били подадени още от 134 училище и от Френската гимназия.

Хората по секциите ги е страх да сигнализират от страх, че нещо лошо може да им се случи, подчерта Делчев. Дори се случвало от секционните избирателни комисии да звънят на щаба на Манолова, да им се оплакват на тях, вместо да подадат сигнали до съответните контролни органи.

"На балотажа хората ще могат да избират между тези, които предлагат откритост, а за опоненти от ГЕРБ - странно как получават огромен брой гласове от ромските секции. Само тук някак си се случват такива аномалии", негодува шефът на ДБГ. По думите му точно това ще разгневи демократично мислещите хора и те ще гласуват за правилния кандидат.

От предизборния щаб смятат, че се води подмяна на вота, с което не се оставя правото на хората да гласуват и да взимат правилните решения. решения. За това те призовават всички хора, участващи в изборния процес да помислят за бъдещето на децата си и дали искат да живеят в един град, който да бъде честен и открит.

Такъв модел на гласуване на ромско население имало и в столичния квартал "Христо Ботев", където 80% от ромите гласували за Йорданка Фандъкова. За това от инициативния комитет са написали над 30 жалби за грубо нарушаване на законодателното право. Същото аналогично поведение имало и в кв. "Филиповци". Според изборния щаб на Манолова става въпрос за един пълен синхрон на гласуване.

Инициативният комитет на Манолова получили сигналите от застъпници в изборния процес и хора, които са били на място в изборните секции в столичния квартал "Красна поляна". Хората им разказали, че в началото на изборния ден от 9 до 12 часа въпросните роми изгласували наведнъж, на тумби и направили опашки на секциите.