Днес е ден за размисъл преди утрешните предсрочни парламентарни избори.

В днешния ден е забранена предизборната агитация, до края на изборния ден утре не е разрешено публикуването на данни от социологически проучвания, допитвания до общественото мнение, както и от екзитпол за резултатите и нагласите на избирателите.

Не се допускат подобни публикации и в профилите в социалните мрежи.

22 партии и 6 коалиции участват във вота.

Съставите на СИК са с общ брой в страната 11 636, от които 9 369 са секциите с машинно, а в 1105 от тези секции има по две машини.

Секциите, в които ще се гласува с хартия са 2785. 

Извън страната броят на СИК са 755 броя, като от тях с машини ще се гласува в 301. Хартиените секции са 454. Общо ще използваме на предсрочните избори 11 013 машини, от които в страната са 10 474, а извън страната - 539.

Навсякъде във всяка една избирателна секция ще има достатъчен брой хартиени бюлетини, за да може, ако има проблем с машините, да се премине към хартия.

Избори на 2 октомври и служебен премиер Гълъб Донев

Избори на 2 октомври и служебен премиер Гълъб Донев

Весела Лечева, Явор Гечев, Димитър Стоянов, Велислав Минеков, Атанас Пеканов са в кабинета

Общият брой заявени и отпечатани е 7 963 400 бюлетини, от които 710 000 са изпратени извън страната, а 7 253 400 са в страната.

Общият брой на кандидатите в листите е 6 624 души - хората, които се борят за 240-те места в 48-то Народно събрание. От тях 1954 са жени, а 4 670 са кандидатурите на мъже.

Припомняме, че на 1 август президентът Румен Радев насрочи парламентарни избори за 2 октомври 2022 г. и назначи служебно правителство.

Дотам се стигна, след като на 18 юли президентът Румен Радев връчи третия мандат за съставяне на кабинет в състава на 47-ото народно събрание на БСП.

На заседанието на Изпълнителното бюро на БСП от 25 юли бе обсъдено да се действа в два варианта с третия и последен проучвателен мандат, след като лидерът на ИТН Слави Трифонов за пореден път в изявление през социалните мрежи обяви, че се оттегля от коалицията. Този път мотив му беше запис от разбор на политическата ситуация на ПГ на "Демократична България". От партията после пуснаха и пълния запис.

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" свалиха кабинета Петков

Петков събра до 116 гласа

На следващия ден Националният съвет на БСП реши да внесе в парламента законодателна програма и ако тя бъде одобрена, да предложи състав на кабинета.

Програмата не бе одобрена.

На 21 юни, правителството на Кирил Петков падна след успешен вот на недоверие. Това стана с гласовете на 239 народни представители. "За" гласуваха 123, против 116. Въздържали се нямаше.

Депутатите от "Има такъв народ", "Възраждане", ДПС и ГЕРБ свалиха от власт кабинета.

Вотът бе иницииран от ГЕРБ, а мотивите са провал за финансова-икономическата политика. Дебатите по него продължиха осем часа.

Така правителството изкара мандат от едва 7 месеца.